Společnost Disney vytvořila v únoru 2018 čtyři plakáty Star Wars Story, které...

Společnost Disney vytvořila v únoru 2018 čtyři plakáty Star Wars Story, které jsou více než podobné obalům hudebních nosičů, které pro Sony Music France navrhl v roce 2015 grafik Hachim Bahous. | foto: koláž iDNES.cz

Podoba čistě náhodná? Disney ukradl mé dílo, zlobí se francouzský grafik

  • 44
Francouzský designér Hachim Bahous tvrdí, že společnost Disney využila ve svých propagačních materiálech k nejnovějšímu filmu ze světa Hvězdných válek jeho práci, aniž by se ho na cokoliv ptala. Na Facebooku zveřejnil fotografii, která ilustruje nápadnou podobnost plakátů k filmu Solo: A Star Wars Story a jeho výtvorů z roku 2015.

„Jsem polichocen uznáním kvality mé práce, ale stále se jedná o obyčejné padělání,“ napsal Bahous v příspěvku na sociální síti ze začátku března. Uvádí, že se ho nikdo na nic neptal a přál by si dostat zaplaceno za práci, kterou vykonal pro společnost Sony.

Jedná se o design obalů na CD, které v roce 2015 ve spolupráci s dalšími lidmi vytvořil pro alba z edice Legacy Recordings francouzské odnože společnosti Sony Music. Značně totiž připomínají vzhled filmových plakátů, které společnost Disney zveřejnila minulý měsíc k připravované premiéře filmu ze světa Star Wars o mladém Hanu Solovi.

Server Quartz uvádí, že Bahous svůj příspěvek na Facebooku smazal (nebo změnil nastavení na soukromé) poté, co přitáhl značnou míru pozornosti. Jmenoval v něm několik lidí, kteří s ním na projektu pro hudební společnost spolupracovali.

Mluvčí společnosti Disney řekl časopisu Hollywood Reporter, že plakáty vytvořil externí prodejce a v současné době jsou předmětem vyšetřování.

Podle popisku fotografie na webu IMP Awards, který zveřejňuje nejnovější filmové plakáty, je grafika k filmu Solo: A Star Wars Story dílem hollywoodského designového studia BLT Communications.

Film bude mít celosvětovou premiéru 25 května. V hlavní roli Hana Sola, kterého v předchozích hvězdných válkách ztvárnil Harrison Ford, se představí americký herec Alden Ehrenreich.

Jsou si obě díla (plakáty k Hvězdným válkám a obaly CD) designově podobná?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 14. března 2018. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 1451
Ne
Ne 51
03.března 2018 v 17:40, příspěvek archivován: 07.března 2018 v 10:17

Um, @Disney, I loved the posters for #StarWars #Solo, but you have some explaining to do to the artist who created these album covers in 2015. https://t.co/8WPOQuioTx