Centrála Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem.

Centrála Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem. | foto: Deutsche Bank

Deutsche Bank omylem odeslala 35 miliard, příjemce se dlouho neradoval

  • 30
Nepříjemná chyba se stala největší německé bance Deutsche Bank. V březnu omylem odeslala platbu, jež byla o pět miliard dolarů vyšší než celková tržní hodnota banky. Omyl sice rychle napravila, ale na důvěryhodnosti jí to podle odborníků pravděpodobně nepřidá.

Chyba, na kterou upozornila agentura Bloomberg, vznikla asi týden před Velikonocemi. Banka odeslala 35 miliard dolarů zúčtovací organizaci německé burzy Eurex.

Nedopatření, které se stalo v posledních týdnech funkčního období generálního ředitele Johna Cryana, banka záhy odhalila, takže neutrpěla žádnou finanční újmu. Tento kiks však vyvolává nové otázky o kontrolních procesech banky, jejichž zlepšením se Cryan nedávno chlubil.

„Důkladně jsme přezkoumali důvody, proč k této chybě došlo, a podnikli jsme kroky, které zabrání tomu, aby se to opakovalo,“ sdělila mluvčí Deutsche Bank. Kolik peněz chtěla banka na účet zmíněné burzy poslat, odmítla komentovat.

Akcie Deutsche Bank ztratily během funkčního období Cryana, který se stal generálním ředitelem v červenci 2015, více než polovinu své hodnoty. Investoři měli pochybnosti o plánu banky uzavřít stovky poboček a zrušit desítky tisíc pracovních míst.