Teď je ten správný čas na investice v USA, prohlásil Trump v Davosu

  • 29
Prezident Donald Trump ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru uvedl, že Spojené státy americké bude vždy stavět na první místo. Dodal však, že jsou USA připravené jednat o vzájemně výhodných obchodních dohodách se všemi zeměmi. Obchod musí být poctivý a vzájemný, prohlásil Trump.

Americký prezident ke svým slovům o Americe na prvním místě doplnil, že to neznamená, že by měla Amerika zůstat sama. Podle Trumpa je teď výhodné v USA znovu investovat, mimo jiné díky reformě daní, kterou prosadil. Trump vyzdvihl i výsledky, jichž americká ekonomika dosáhla během prvního roku, co je Trump ve funkci prezidenta.

Trump také řekl, že Spojené státy jsou otevřeny podnikání, zažívají nebývalý růst a že je teď ten správný čas v USA investovat. Upozornil, že Spojené státy jsou připraveny k jednání o vzájemně výhodných obchodních dohodách se všemi zeměmi.

„Svět je teď svědkem obnovy silné a prosperující Ameriky. Teď je ten správný čas na to, abyste přenesli svá pracovní místa a investice do USA,“ prohlásil.

Obchod podle prezidenta musí být poctivý a vzájemný. Trump v této souvislosti varoval obchodní partnery, že Washington už dál nebude tolerovat nepoctivé obchodní postupy a upozornil, že predátorské praktiky pokřivují trh. „Nemůžeme mít volný a otevřený obchod, pokud některé země zneužívají systém na úkor jiných,“ uvedl.

Trump již dlouho uvádí, že dává přednost bilaterálním obchodním dohodám před regionálními. Tentokrát ale ve svém projevu naznačil ochotu ke vstupu do jednání o Transpacifickém partnerství (TPP), což je rozsáhlá dohoda o volném obchodu, z které se USA loni stáhly. Prohlásil, že by Spojené státy „možná“ mohly obnovit jednání s mnoha ze zúčastněných zemí najednou.

Trumpa si do moderního konferenčního centra přišlo vyslechnout asi 1 500 lidí. Agentura AP upozornila, že když předseda ekonomického fóra Klaus Schwab Trumpa představil, ozvalo se ze sálu syčení jako reakce na jeho prohlášení, že by Trumpův způsob vedení mohl být předmětem „nepochopení a zkreslených interpretací“. Když Trump předstoupil, ozval se mírný potlesk, někteří účastnící však netleskali. Při projevu byl dav převážně tichý a když Trump mluvil o ekonomickém programu, nikdo netleskal. Pouze při kritice médií bylo v davu slyšet hučení. Závěrečný potlesk byl zdvořilý, komentovala situaci AP.

Ekonomika USA zpomalila

V pátek odpoledne přišla také aktuální data o kondici americké ekonomiky. Ve 4. čtvrtletí 2017 zpomalila tempo růstu na 2,6 procenta, zatímco o čtvrtletí dříve růst v přepočtu na celý rok činil 3,2 procenta.

Riskovat evropský projekt kvůli kvótám je bláznovství, řekl Babiš v Davosu

Hlavní příčinou je vzestup deficitu zahraničního obchodu a zpomalení růstu zásob ve firemním sektoru. Ve svém rychlém odhadu to uvedlo americké ministerstvo obchodu.

Za celý loňský rok se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 2,3 procenta, o rok dříve růst dosáhl 1,5 procenta. Průměrné roční tempo od konce krize dosahuje 2,2 procenta.

,