Horší, než se čekalo. Výrobci aut tratí kvůli čipové krizi 210 miliard dolarů

  • 34
Pokračující nedostatek čipů v letošním roce připraví globální automobilový průmysl na tržbách o 210 miliard dolarů (přes 4,5 bilionu Kč). Předpověděla to poradenská společnost AlixPartners. Výrazně tak zhoršila svůj květnový výhled, podle kterého měl automobilový průmysl letos kvůli nedostatku čipů přijít o tržby v hodnotě 110 miliard dolarů.

AlixPartners nyní předpokládá, že letošní výpadek v produkci automobilek způsobený čipovou krizí dosáhne 7,7 milionu vozů. V květnu přitom výpadek ve výrobě odhadovala pouze na 3,9 milionu vozů.

„Každý samozřejmě doufal, že tato čipová krize mezitím poleví, politováníhodné události, jako covidové uzávěry v Malajsii a pokračující problémy v dalších částech světa, však situaci zkomplikovaly,“ uvedl Mark Wakefield ze společnosti AlixPartners.

Čipy se stávají čím dál důležitější součástí automobilů a jejich globální nedostatek nyní omezuje výrobu automobilového průmyslu po celém světě včetně České republiky.

Čipy umíme v České republice vyvinout, ale ne vyrobit

ROZSTŘEL

Celý svět trápí nedostatek čipů, které potřebuje většina elektronických zařízení ke svému fungovaní. Proč nyní chybí na trhu v dostatečném množství, jak fungují a jak se vyrábějí, vysvětlil v Rozstřelu Jiří Jakovenko z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Rozhovor sledujte zde.

Časopis Škodovácký odborář minulý týden uvedl, že mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od 27. září zastaví na celý týden výrobu ve všech třech svých závodech v České republice. Důvodem je nedostatek čipů, které se používají v palubní elektronice.

V úterý automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic po odstávce způsobené nedostatkem čipů obnovila výrobu v Kolíně. Odstávka trvala s týdenní přestávkou od 15. srpna, předtím byli zaměstnanci na celozávodní dovolené.

Zlom přijde v roce 2023, tvrdí experti

Poradenská společnost IDC odhaduje, že rovnováha na trhu s čipy by se měla obnovit v polovině roku 2022. V roce 2023 by dokonce mohla nabídka polovodičů převýšit poptávku a vést k poklesu cen. To vše díky novým továrnám, s jejichž zprovozněním se počítá na konci příštího roku.

Průmysl i stavebnictví zpomalují. Nejsou lidé a součástky, logistika kolabuje

Současný růst táhne nejen poptávka ze strany automobilek, ale i výrobců spotřební elektroniky, včetně mobilů, notebooků nebo herních konzolí. První náznaky zlepšení očekává IDC už v letošním čtvrtém čtvrtletí.

,