Kuřecí pařáty. Ilustrační snímek.

Kuřecí pařáty. Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Čínské úřady našly „pochoutku“, kuřecí pařáty z doby Mao Ce-tunga

  • 22
Čínská policie zabavila dvacet tun zmražených kuřecích noh, které byly téměř 50 let po záruční době. Zboží, které mířilo na místní trh, objevili při zátahu na vietnamský pašerácký gang. Pařáty měly na stole strávníků skončit původně v roce 1967.

O nechutné zásilce obsahující kuřecí pařáty, vnitřnosti a krky, která prošla před 46 lety, informoval britský list The Daily Telegraph. Razie se podle listu uskutečnila již v květnu, ale čínská média o ní informovala až tento týden. Policisté zakročili proti gangu v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si na jihozápadě země.

Za nejnechutnější objev policisté označili mražené kuřecí pařáty datované rokem 1967. Deník připomíná, že tou dobou vládl v zemi vůdce Mao Ce-tung a do masakru na náměstí Nebeského klidu zbývalo více než dvacet let. V té době také vydávaly své debutové album skupiny Doors a Pink Floyd a prezident Spojených států Lyndon Johnson čelil odporu Američanů vůči válce ve Vietnamu, odkud pařáty určené na čínský trh pocházely.

Staré maso přemění na čerstvé peroxid vodíku

Podle místního policejního šéfa Li Jianmina členové gangu ošetřovali prošlé maso peroxidem vodíku a dalšími chemikáliemi, které měly "usmrtit bakterie, prodloužit záruční dobu a zlepšit vzhled produktu, aby vypadal bělejší a větší". Z jednoho kila zkaženého masa dokázali pašeráci těmito procedurami vyrobit 1,5 kg "čerstvé pochoutky". Jednu tunu nového masa prodávali za 1 750 liber (téměř 53 tisíc Kč).

Zadržená zásilka je zatím poslední kauzou v řetězci skandálů dotýkajících se bezpečnosti potravin v Číně. V květnu vyšlo najevo, že v některých šanghajských restauracích jsou hostům místo jehněčího servírovány krysy, norci a lišky (více čtěte zde).

Nejznámější případ kontaminovaných či jinak zdravotně závadných potravin se týká kojeneckého mléka, do něhož výrobci přidávali melamin, aby se zdálo, že je mléko bohaté na proteiny. Chemikálie způsobila v roce 2008 smrt šesti dětí a onemocnění dalších 300 tisíc, připomněla ČTK (více zde).