Od minulého týdne se v mnoha částech severovýchodní Číny zavádí regulace...

Od minulého týdne se v mnoha částech severovýchodní Číny zavádí regulace dodávek v době špičky a obyvatelé některých měst si stěžují, že výpadky přichází dříve a trvají déle. (8. října 2021) | foto: AP

Bez uhlí se nedá svítit ani pracovat. Čína nařídila dolům zvýšit těžbu

  • 35
Čína nařídila uhelným dolům kvůli nedostatku elektřiny zvýšit těžbu. S výpadky proudu se v posledních týdnech potýkají miliony tamních domácností a firem. Země pokrývá hlavní část své spotřeby energie právě těžbou uhlí, poptávka po energii se nyní zvyšuje díky oživování ekonomiky po pandemii. Informuje o tom portál BBC.

Podle čínské zpravodajské agentury Caixin slíbily zvýšit produkci tři největší uhelné regiony v zemi. Severočínský region Vnitřní Mongolsko podle zdrojů agentury Reuters oznámil, že na více než 70 dolů zvýší roční těžební kapacitu téměř o 100 milionů tun. To odpovídá skoro třem procentům celkové spotřeby tepla v Číně. Oblast je druhým největším producentem uhlí v zemi.

Horší než logistická krize? Čína nemá dost elektřiny, musí i zastavovat továrny

Krok představuje zatím poslední pokus úřadů o zvýšení dodávek uhlí, protože ceny dosáhly rekordních hodnot a nedostatek elektřiny přinutil energetické firmy energii ve velkých částech země přidělovat.

Minulý týden čínská státní plánovací komise pro rozvoj a reformy vyzvala těžební společnosti a energetické firmy, aby podepsaly nové dohody, a pomohly tak problém vyřešit.

Série výpadků elektřiny přiměla od minulého měsíce omezit výrobu nebo zcela zastavit provoz i některé továrny. Obzvláště tvrdě byla zasažena výrobní centra na severovýchodě Číny.

Obavy o nedostatek energie se v poslední době šíří i v Evropě a v Indii. Evropští spotřebitelé se kvůli prudce rostoucím velkoobchodním cenám obávají vysokých účtů za elektřinu. Dodavatelům energií v Indii se daří jen s obtížemi zajistit dostatek uhlí, které by uspokojilo rostoucí poptávku po elektřině.

,