Továrna Huawei v Číně.

Továrna Huawei v Číně. | foto: Profimedia.cz

Čínská ekonomika se odráží ode dna, aktivita továren se po půl roce zvýšila

  • 8
Aktivita čínských továren se v září poprvé po půl roce zvýšila, oznámil v sobotu čínský statistický úřad. Agentura Reuters v této souvislosti uvedla, že je to další ukazatel, podle něhož se druhá největší ekonomika světa začíná odrážet ode dna.

Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu se za měsíc září zvýšil na 50,2 bodu ze srpnové hodnoty 49,7 bodu. Dostal se tak nad hranici 50 bodů, která odděluje pokles aktivity od růstu. Zářijový údaj překonal odhady analytiků.

Údaje o PMI jsou první oficiální statistikou zveřejněnou za měsíc září. Jsou známkou stabilizace ekonomiky, která po prvotním rozmachu na začátku roku, kdy byla zrušena přísná proticovidová opatření, ochabla.

Oslabená ekonomika přiblíží Čínu ke konfliktu s Tchaj-wanem, říká sinolog Gardáš

Předběžné známky zlepšení se objevily už v srpnu, kdy se zrychlila tovární výroba a maloobchodní tržby. Snížil se také pokles vývozu a dovozu a zmírnily se deflační tlaky. Zisky průmyslových podniků v srpnu překvapivě stouply o 17,2 procenta, a zvrátily tak červencový pokles o 6,7 procenta.

„PMI ve zpracovatelském průmyslu a dobré údaje o tvorbě zisku naznačují, že ekonomika se postupně odráží ode dna,“ uvedl analytik Čou Chao ze společnosti Guotai Junan International.

Index PMI odráží, jak nákupní manažeři ve sledovaných společnostech vidí budoucnost svého odvětví. Ukazatel tak poskytuje rovněž informace o náladě na trhu. Investoři proto k indexu přihlížejí, když zvažují jednotlivé investice.

Podle analytiků mělo v poslední době na ekonomiku pozitivní vliv uvolnění měnové politiky. Kromě toho si místní vlády půjčily více peněz na investice do infrastruktury. Výhled na zbytek roku však zůstává nejistý. Čína se v současné době potýká s vážnou krizí na realitním trhu. Velcí developeři v tomto sektoru, který je důležitým motorem čínské ekonomiky, jsou silně zadluženi.

,