Čína zpomaluje kvůli snahám vlády podpořit domácí spotřebu a omezit závislost na obchodu a investicích. Ilustrační snímek

Čína zpomaluje kvůli snahám vlády podpořit domácí spotřebu a omezit závislost na obchodu a investicích. Ilustrační snímek | foto: Aly Song , Reuters

Nejpomaleji, ale jistě. Čínská ekonomika dorostla k novému normálu

  • 3
Druhá největší ekonomika světa rostla loni o 6,7 procenta, nejpomaleji za posledních šestadvacet let. Na konci roku sice mírně zrychlila, v budoucnu jí však čeká spíš postupné chladnutí.

V samotném čtvrtém čtvrtletí vykázala Čína růst o 6,8 procenta, což byl o něco lepší výsledek než v předchozím kvartálu. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil čínský statistický úřad.

„Do budoucna by to však nemělo nic zásadního znamenat. Stále pracujeme s postupným čínským zpomalováním,“ uvedl analytik Patria Tomáš Vlk.

Ekonomika Číny je na tom nyní lépe než ve stejném období loni, země však letos stojí před vyššími nejistotami. Šílenství na trhu s bydlením se mírní a dopad předchozích stimulačních opatření by se měl letos vytratit. Do nového tlaku by se mohl dostat také stagnující vývoz, pokud nový americký prezident Donald Trump přijme větší ochranářský postoj ohledně obchodu. Očekává se také, že čínský jüan dále oslabí, což by mělo dopad na devizové rezervy.

Rostoucí dluhy, prudší zpomalení

Čínská ekonomika stabilně zpomaluje, protože vláda se snaží podpořit domácí spotřebu a omezit závislost na obchodu a investicích. Obchod však stále vytváří miliony pracovních míst.

Vývoz loni klesl o 7,7 procenta. Tento pokles pomohly vyrovnat vládní výdaje a realitní sektor. Investice vládních firem do továren a dalšího fixního majetku loni podle statistického úřadu stouply o 18,7 procenta. Investice soukromých firem vzrostly jen o 3,2 procenta, maloobchod se zvýši o 9,6 procenta.

Mezinárodní měnový fond tento týden zvýšil odhad růstu čínské ekonomiky pro letošní rok o 0,3 procentního bodu na 6,5 procenta. Růst mají podpořit vládní stimulační výdaje. MMF však varoval, že rostoucí dluh zvyšuje riziko prudšího zpomalení.

,