Diskuze

Hospodářské problémy Číny se prohlubují. Růžové nejsou ani vyhlídky do budoucna

Čína řeší velké hospodářské problémy. Její ekonomika v posledních měsících výkonnostně zaostává víc, než se mnozí domnívali. Klesá počet poskytnutých úvěrů, tamní spotřebitelé málo utrácí, a i proto čínská centrální banka postupně snižuje úrokové sazby. Analytici upravují původní prognózy čínského hospodářského růstu a ani dlouhodobá perspektiva není pro Čínu růžová.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J40a88n 92M74a85r70e94k

25. 9. 2023 21:42

Tak to je ta Čína, která má položit USA?

0 0
možnosti
KL

To jen zbožné přání EU. Zatím jde EU do kopru.

0 0
možnosti
JO

J41i72ř56í 22O67p81l27t

23. 8. 2023 6:24

v číně už prakticky probíhá přebírání zahraničních firem čínským státem, protože jim brání odejít z číny, přijímají různé sankční zákony. před stejným problémem stojí i firmy v rusku. ty potenciální ztráty západních firem v rusku a číně se mohou pohybovat v desítkách až stovkách bilionů dolarů, to jsou takové ekonomické ztráty, že to je buď na válku, nebo připustit, že ji západ prohrál.

0 0
možnosti
JV

Co na to to uskupení BRICS, které se má stát dominantou ve světě?

Dva největší a nejdůležitější členové jdou pěkně do hnoje. Z ruského rublu se stává toaleťák (hodnotu doma zachraňovala veřejná neobchodovatelnost a lití peněz z fondu, kam minimálně 10 let šla část zisků z ropy a plynu. Jenže ten fond je už na suchu a stát bez pěněz.

No a do toho problémy Číny, které jsou teprve v plenkách...

2 0
možnosti
DT

BRICS se sice shodne na hlasu proti, ale ne na hlasu pro něco, každý má jiné zájmy - tam těžko bude nějaká alternativa nebo řešení. Zajímavější je právě oblast Číny a jihovýchodní Asie jako těžiště světové populace (1/4) - co se tam bude dít dále?

0 0
možnosti
PB

P52e28t34r 91B13e23n17a

22. 8. 2023 22:50

valka je draha sranda, udrzet russko na nohou neni levny.

1 1
možnosti
DT

Čína zdá se, že dodává jen nesmrtící materiál, zbraně ne. Doložená čínská munice na ruské straně byla stará z Íránu. Finanční tajné půjčky v dolarech ve významných objemech jsou také velmi nepravděpodobné.

0 0
možnosti
DT

Je pravděpodobné, že Čína jako komunistická země se subvencovaným kapitalizmem provařila těžké peníze, které ji táhnou ke dnu. Není to jen jedna Evergrande a realitní bublina, ukazuje to na to, že ztráty jsou stále vytvářené. V USA takové situace včas končí bankrotem, tj. řízení převezme ten, kdo ztráty nedělá (smyslem je ztráty dále netvořit). Čína má silné firemní i obecní dluhy, dosud "kryté" silnou státní pozicí (ovšem s velkou zahraniční expozicí svých politicky nebo strategicky motivovaných investic různé návratnosti). Čína má nyní možnost obvinění jakékoliv (i odcházející) firmy ze špionáže (zákon z minulého měsíce). Není také jasné, zda v případě zhrošení domácí situace nesáhnou komunisté ke kontrole společnosti válečným režimem napadením Tchaj-wanu.

Možná to všem není jasné, ale problém Číny i kdyby zůstal ekonomický, tak není zdaleka jen problém Číny, pocítí ho celý svět. Zatím se přelévá do okolní Asie, Japonsko, Korea jako exportní země.

Čína s Japonskem jsou ohromným držitelem dluhopisů USA (přebytek obchodní bilance investovala do amerických státních dluhopisů), kterých se už nějaký čas zbavuje, a tempo tohoto procesu vzrůstá, jak Čína potřebuje dolary pro hašení dokmácích požárů. Z toho bude plynout obtížnější obsluha dluhu USA (Japonsko bude muset dluhopisy prodávat také, v poklesu je celá jihovýchodní Asie). Pravděpodobný je následný vyšší úrok nových amerických dluhopisů, což notně přitíží bankovnímu sektoru, který se zatím jakž takž potýká s vysokými sazbami po letech nízkých úroků. Státní deficit USA vše ještě zhoršuje.

Export i import Číny se z měsíce na měsíc snižuje, ano, kdeco se vyrábí fyzicky v Číně. Zastavení takové výroby znamená zboží oželet nebo shánět náhradu, která je dražší (=vzrůst inflace), kapacitně je slabší a jde o nové investice v novém místě (= propad zisků v lepším případě).

Nejde o překotný pád, ale o pomalé sunutí kolosu dolů, hlavní část takové krize by u nás byla odhaduju v části příštího roku a hlavně 2025.

6 0
možnosti
VH

Čína je ohromný kolos. Evropská či americká ekonomika by reagovala rychleji, protože obsahuje většinou flexibilní firmy.

Výsledná krize začne později a bude trvat roky.

4 0
možnosti
VV

Čína doplácí na svou aroganci a je to dobře.

Mysleli si, že dobrá vůle Západu, bude donekonečna a začali se chovat, jako kdyby nikoho nepotřebovali a najednou zjistili, že to nejde.

Ještě, že to přišlo teď, když si budou muset rozmyslet, zda podpoří Rusko při jejich válce a ztratí obchod se Západem, co je drží nad vodou.

Nic neroste do nebe.

7 5
možnosti
JP

Dobrá vůle Západu?

Zapad tam robil charitu?

0 0
možnosti
DK

Evropa se cuká v terminální fázi smrtelné nemoci jménem Green Deal, ale urputně komentuje hospodářskou rýmičku Číny.

5 12
možnosti
VV

Zajímavá úvaha.

To jste opsal z nástěnky?

5 4
možnosti
MP

Tak žádný strom neroste do nebe a Čína má taky spoustu problémů, které řešila tiskem peněz. To není dobré nikde a vždy se to nějak projeví...

Nakonec nejlíp to dělají pořád Američani... Inflaci vyvezou, lákají produkci a high tech.

3 3
možnosti