(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Zboží musí za hranice, než začnou platit cla. Čína má rekordní přebytek

  • 7
Přebytek bilance zahraničního obchodu Číny se v červnu prudce zvýšil, přebytek obchodu se Spojenými státy byl rekordní. Podle analytiků k tomu mohla přispět skutečnost, že se obchodníci snažili vyvézt co nejvíce zboží ještě předtím, než vstoupí v platnost americká cla na dovoz některého čínského zboží.

Na americká dovozní cla reagovala Čína protiopatřeními stejného rozsahu. Přebytek bilance zahraničního obchodu Číny v červnu stoupl na 41,61 miliardy dolarů (925,6 miliardy Kč) z květnových 24,92 miliardy dolarů, informoval v pátek čínský celní úřad.

Analytici čekali, že se přebytek zvýší jen na 27,61 miliardy dolarů. Vývoz ze země stoupl meziročně o 11,3 procenta. Překonal tak odhady analytiků, kteří čekali růst jen o deset procent po květnovém zvýšení o 12,6 procenta. Dovoz stoupl o 14,1 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z květnových 26 procent a zaostalo za odhady analytiků, kteří čekali zvýšení dovozu o 20,8 procenta.

USA zavedou další cla na čínské zboží, dotknou se i spotřebitelů

Přebytek obchodu se Spojenými státy vzrostl na rekordních 28,97 miliardy dolarů z květnových 24,58 miliardy dolarů. Za celé první pololetí se vývoz do USA zvýšil o 13,6 procenta a dovoz z USA o 11,8 procenta. Přebytek za leden až červen tak stoupl o 13,8 procenta na 133,76 miliardy dolarů.

Spojené státy minulý týden zavedly dovozní cla 25 procent na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA činí 34 miliard dolarů. Peking učinil stejný krok. Tento týden vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila, že hodlá zavést clo deset procent na dovoz zboží v hodnotě 200 miliard dolarů.

Mluvčí celního úřadu Chuang Sung-pching na tiskové konferenci uvedl, že čínský zahraniční obchod čelí v druhé polovině roku riziku poklesu. Dodal však, že Peking je schopný se s těmito hrozbami vyrovnat, napsaly agentury AP a Reuters.