Hugo Chavez

Hugo Chavez - Hugo Chavez. | foto: Reuters

Chávez políčil na zahraniční ropné firmy, zdanil jim zisky

  • 61
Venezuelský prezident Hugo Chávez podnikl další krok k tomu, aby si upevnil kontrolu nad zbytky aktivit cizích ropných firem v zemi. Jeho vláda v úterý schválila zákon, který zdaní zisky zahraničních ropných společností z vysokých cen ropy. Venezuela je největším těžařem ropy na západní polokouli.

Při ceně surové ropy Brent nad 70 dolarů za barel budou zahraniční ropné společnosti odevzdávat polovinu a při ceně nad 110 dolarů stát získá 60 procent z jejich příjmů. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Za současné situace by tak ropné společnosti musely platit vyšší taxu. Cena ropy Brent se totiž nyní pohybuje nad 110 dolary za barel. Podle ministra ropného hospodářství Rafaela Ramíreze by příjmy z nové daně mohly dosáhnout devíti miliard dolarů ročně.

Podle analytiků si firmy kvůli novému opatření pečlivě rozmyslí další investice v zemi. "Jejich příležitosti na tvorbu zisku klesají," citovala BBC Juana Carlose Sosu, editora časopisu PetroleoYV, který se zabývá naftovým průmyslem.

Chávez loni znárodnil všechny projekty těžby těžké ropy. Zahraničním firmám ale dovolil zůstat v zemi jako menšinovým partnerům na polích, která předtím provozovaly. Americký koncern Exxon Mobil se kvůli znárodnění aktiv soudí s Venezuelou u zahraničních soudů.