Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | foto: Evropská komise

Dohoda s námi počítá, uvedl po summitu Nečas. Česko však bude ostražité

  • 62
Premiér Petr Nečas věří, že právě skončená Evropská rada byla zásadní a průlomová. Podle něj je málo pravděpodobné, že by se do chystané bankovní unie zapojila celá EU, ale diskuse je teprve na začátku a zveřejněny byly zatím pouze první návrhy.

"Uvítali jsme, že další pokračování počítá s větší účastí všech členských států. Nyní se teprve dohodla procedura. Pro nás je důležité, aby se situace v eurozóně stabilizovala, protože jsme na její ekonomiku silně napojeni," řekl Nečas novinářům po skončení summitu.

KOMENTÁŘ: Summit byl pozitivní jen na první pohled

Jednotlivá opatření bude Česko podle Nečase pečlivě sledovat a analyzovat, protože v prohlubování fiskální a bankovní unie jsou pro ČR některé nebezpečné momenty. Upozornil, že 95 procent našich bank má své matky v eurozóně, bankovní unie tak nesmí vést k oslabení pozice ČNB. (více o problematice čtěte zde)

Výsledky tu jsou, říká šéf ECB

Dvoudenní summit Evropské unie, který v pátek končí v Bruselu, je označován i jako summit krizový. Podle prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho přinesl hmatatelné výsledky. Pozitivní je podle něj i forma rekapitalizace bank. "S výsledkem zasedání Evropské rady jsem velmi spokojen," řekl Draghi.

"Výsledek ukázal, že všichni členové eurozóny věří v dlouhodobý projekt eura," dodal. Upozornil ale, že budoucí pomoc musí být svázána s přísnými podmínkami, jinak bude nevěrohodná. "Hmatatelných výsledků jsme dosáhli i v krátkodobém výhledu. Jedním takovým výsledkem je i zrušení statusu prioritního věřitele u záchranného fondu ESM v případě Španělska," pokračoval Draghi.

V otázce rekapitalizace bank se tak na summitu podle agentury Reuters v podstatě dohodl postup, který ECB obhajovala už dlouho. ESM, tedy Evropský stabilizační mechanismus jakožto nástupce dočasného Evropského fondu finanční stability (EFSF), ale musí nejprve začít fungovat. To má být v průběhu července.

Klíčovým a zároveň i trochu překvapivým výsledkem summitu je dohoda o flexibilitě obou záchranných fondů, tedy EFSF a ESM. Umožňuje totiž, že fondy budou moci intervenovat ve prospěch Itálie a Španělska nákupem jejích dluhopisů na primárním i sekundárním trhu. V tom až dosud panovaly mezi členy eurozóny velké rozpory.

, ,