Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

České ekonomice se povede hůř, eurozónu dostihne krize, předpovídá Brusel

  • 51
Evropská komise má pro letošek chmurné vyhlídky. Českou ekonomiku čeká podle nové prognózy stagnace, zatímco předpověď z listopadu ještě počítala s růstem o 0,7 procenta. HDP eurozóny se má propadnout o 0,3 procenta a devět ze 27 států EU čeká recese.

Českou ekonomiku bude podle komise dál válcovat klesající spotřebitelská důvěra a s tím spojené nižší výdaje domácností. "Odráží to zhoršování podmínek na pracovním trhu a růstu mezd na úrovni centrální vlády," uvedla komise.

Spotřebitelskou poptávku navíc zasáhne zvýšení DPH u potravin a vybraných služeb. U investic se očekává oživení až ve druhé polovině roku. Inflace v loňském roce v České republice dosáhla 2,1 procenta a letos by podle prognózy měla vystoupat až na tři procenta.

Česká národní banka podle letošní lednové analýzy čeká stagnaci a ministerstvo financí růst o 0,2 procenta (více zde). Obě instituce oproti předchozím odhadům letos přišly s pesimističtějšími vyhlídkami. Ministerstvo ale zároveň nevyloučilo recesi, skutečnost bude záviset na stavu eurozóny.

Krize se nejvíc projeví v eurozóně

Příznivý rok letos nečeká ani Unii, kterou podle EK čeká stagnace. Eurozóně, což je klíčové odbytiště českých exportérů, pak Brusel předpovídá propad o 0,3 procenta.

Krize nejvíc dopadne na devět ze 27 zemí Unie, které podle Komise skončí v recesi. Největší propad čeká dluhovou krizí těžce zkoušené Řecko, pro které komise čeká pokles o 4,4 procenta. Portugalský HDP klesne o 3,3 procenta.

Pokles ale čeká i Itálii a Španělsko, tedy dvě významné evropské ekonomiky, u nichž existují obavy, že by se do nich mohla přenést dluhová nákaza.

U Německa, které je klíčovým partnerem pro výrazně proexportně orientovanou českou ekonomiku, Brusel předpokládá růst o 0,6 procenta. Růst by mělo i hospodářství další významné evropské ekonomiky, Francie, a to o 0,4 procenta.

,