Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová na summitu v Bruselu.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová na summitu v Bruselu. | foto: Reuters

Bude to maraton, ne sprint, hodnotí stabilizující se ekonomiku šéfka MMF

  • 18
Podle šéfky Mezinárodního měnového fondu je světové hospodářství na cestě k oživení, rizika však přetrvávají. Christine Lagardeová zároveň upozornila na známky stabilizace ekonomiky v eurozóně a Spojených státech. Hospodářské oživení ale podle ní bude "maraton, ne sprint".

"Světová ekonomika sice může být na cestě k oživení, není tu však velký prostor k manévrování a žádný prostor pro politické chyby," uvedla Lagardeová. "Světová ekonomika již nestojí na hraně a máme důvod být optimističtější. Optimismus nás však nesmí dovést k falešnému pocitu bezpečí. Stále existují významné hospodářské a finanční slabiny, s nimiž se musíme vypořádat," dodala.

Hrozbu pro světovou ekonomiku podle Lagardeové představují zejména vysoké dluhy vyspělých zemí a stoupající ceny ropy. Zvyšuje se navíc nebezpečí, že hospodářská aktivita v rozvíjejících se zemích ve středně dlouhém období zpomalí.

Vyspělé ekonomiky musí podle Lagardeové pokračovat v makroekonomické podpoře, vyvážené fiskální politice a reformách, aby napravily škody způsobené krizí a posílily svou konkurenceschopnost.

Lagardeová rovněž pochválila Čínu za její příznivou roli v době světové finanční krize. "Čína pomohla učinit globální ekonomický systém méně náchylným k ničivým krizím," řekla šéfka fondu. Dodala, že přetrvávající slabost vyhlídek světové ekonomiky podtrhuje důležitost toho, aby si Čína udržela významnou roli v globálních politických rozhovorech a zrychlila reformy své vlastní ekonomiky.

Pokud Čína provede další hospodářské reformy, mohl by se podle Lagardeové čínský jüan v budoucnosti stát rezervní měnou.

Rovněž zdůraznila potřebu spolupráce velkých světových ekonomik. "Všichni jsme propojení a navzájem se ovlivňujeme," řekla. "Pokud budeme stát při sobě, bude celek silnější než součet jeho jednotlivých částí," dodala.

,