Tabák, nicotiana attenuata.

Tabák, nicotiana attenuata. | foto: Profimedia.cz

Tabákem ku zdraví. Na vývoji vakcíny proti koronaviru pracují i cigaretáři

  • 13
Tabákový koncern British American Tobacco (BAT) ve středu oznámil, že pracuje na vývoji potenciální vakcíny proti COVID-19 s pomocí bílkovin extrahovaných z tabákových listů. Úkolu se zhostila americká dceřiná společnost BAT, která se specializuje na biotechnologie.

V případě úspěchu by společnost Kentucky BioProcessing (KBP), která na vakcíně pracuje, podle BAT mohla s podporou vládních agentur a vhodných výrobců od června produkovat milion až tři miliony dávek vakcíny týdně. Podle BAT vakcína není vyvíjena za účelem zisku, uvedla agentura Reuters.

V současné chvíli se vývoj nachází ve fázi předklinického testování. S pomocí naklonované části genetické sekvence SARS-CoV-2 se vyrábí antigen, což je látka, která navozuje produkci protilátek. Antigen je následně vložen do tabákových rostlin, aby se množil. Po sklizni rostlin se extrahuje, rafinuje a má být dodán tělu, aby dokázalo bojovat s virem, uvedla BAT. Podle ní bude očkovací látku možné uchovávat při pokojové teplotě.

Unikátní technologie má podle British American Tobacco (BAT) oproti tradičním technologiím výroby vakcíny několik výhod. Je podle ní například potenciálně bezpečnější, neboť tabákové rostliny nemohou hostit patogeny, které způsobují lidská onemocnění, a vývoj je rychlejší, jelikož antigeny se v tabákových rostlinách vyrábí pouhých šest týdnů oproti několika měsícům při použití běžných metod.

Alternativní využití tabákových rostlin

Společnost KBP se dostala do hledáčku médií již před několika lety, když oznámila, že ve spolupráci s farmaceutickou firmou Mapp Biopharmaceuticals, která sídlí v Kalifornii, vyvinula účinný přípravek proti ebole s názvem ZMapp. Dosud jej ale neschválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Ředitel vědeckého výzkumu v BAT David O’Reilly uvedl, že současná práce KBP představuje významný průlom a že firma je připravena spolupracovat s vládami a investory na poražení koronaviru. 

„KBP již delší dobu zkoumá alternativní využití tabákových rostlin, přičemž jednou z cest je vývoj rostlinných vakcín. Jsme v kontaktu s FDA a čekáme na povolení k dalším krokům. Také jsme se spojili s britským ministerstvem zdravotnictví s cílem pokusit se maximálně urychlit vývoj vakcíny proti nemoci COVID-19,“ uvedl.

,