Kim Čong-un na sjezdu Korejské strany pracujících (9. května 2016)

Kim Čong-un na sjezdu Korejské strany pracujících (9. května 2016) | foto: Reuters

Kimova KLDR frčí na bitcoinové horečce. Útočí na kryptoburzy

  • 24
Masivní nárůst hodnoty bitcoinu by mohl potěšit i severokorejského diktátora Kim Čong-Una. Odborníci zaznamenali, že se jeho země během posledních měsíců zaměřuje na burzy virtuálních měn. Firmy zabývající se bezpečností v kyberprostoru dokumentují pokusy hackerů ze Severní Koreje o krádež zásob kryptoměn.

„Faktem je, že Severní Korea několikrát zaútočila na světové burzy virtuálních měn. Nevíme kolik se jim toho zatím podařilo ukrást, ale policie potvrdila pokusy režimu o hackerské útoky,“ uvedl pro CNN Lee Dong-Geun, ředitel státní jihokorejské agentury pro internet a bezpečnost.

Podle odborníků není jasné, kolik bitcoinů či jiných kryptoměn se Severní Koreji podařilo shromáždit. To, že režim vytváří zásobu virtuálních měn potvrdil CNN i Bryce Boland, vysoký technologický úředník americké firmy FireEye, jež se zabývá bezpečností v kyberprostoru.

Miliardářem přes noc. Rostoucí bitcoin poslal Australana mezi superbohaté

Server Bloomberg psal už v září, že se Severní Korea vyhýbá mezinárodním sankcím právě pomocí tajné zásoby bitcoinů. Zpráva společnosti FireEye tehdy konstatovala zvýšení počtu severokorejských útoků na servery v Jižní Koreji, na kterých se s digitálními měnami obchodovalo. Luke McNamara, výzkumník z FireEye uvedl pro Bloomberg, že sankce vedou Severokorejce k stupňování této aktivity. „Pravděpodobně to vidí jako nízkonákladové řešení jejich finanční situace,“ dodal.

Je pravděpodobné, že se snahy severokorejského režimu o nabytí bohatství v podobě bitcoinů budou stupňovat, jelikož jenom během letošního roku stoupla hodnota virtuální měny o víc než 1500 procent. Pro režim je ale kryptoměna atraktivní i z důvodu, že operuje zcela mimo kontrolu jednotlivých vlád či bank, což umožňuje provádět v ní v podstatě anonymní platby. Zejména z tohoto důvodu byla měna v minulosti využívána různými kriminálními živly.