Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Bitcoinová mánie je zpět. Analytici vyhlíží hranici 20 tisíc dolarů

  • 29
Cena nejznámější kryptoměny bitcoin překročila hranici 18 tisíc dolarů, tedy na 401580 tisíc korun. Cena bitcoinu se od začátku letošního roku více než zdvojnásobila. Nynější vývoj připomíná prudký růst bitcoinu v roce 2017, kdy se cena této měny vyšplhala až na téměř 20 tisíc dolarů.

Někteří příznivci bitcoinu tvrdí, že tato měna letos těží z rozsáhlých stimulačních opatření, ke kterým přistoupily vlády a centrální banky po celém světě, aby podpořily ekonomku v době koronavirové krize. Takováto opatření podle nich podkopávají hodnotu tradičních měn a dělají z bitcoinu atraktivní alternativu, píše server CNBC.

„Bitcoinová mánie je zpátky,“ uvedl podle agentury Bloomberg analytik Edward Moya ze společnosti OANDA. „Bitcoin se snadno dostal přes 17 tisíc dolarů a pozornost všech se nyní upírá k hranici 20 tisíc dolarů,“ dodal.

K růstu ceny bitcoinu přispívá i nové partnerství se službou PayPal. Firma,  totiž v říjnu ohlásila, že její klienti budou moct prostřednictvím PayPal účtů nakupovat Bitcoin a další kryptoměny a zároveň s nimi nakupovat zboží od zhruba 26 milionů prodejců z celé světa, kteří platbu přes PayPal v současnosti podporují. Novinka by nejprve měla začít fungovat v USA a během příštího roku se rozšíří i do jiných zemí. 

“Bitcoin vystoupal během vlny FOMO (fear of missing out), kdy do trhu vstupují bez rozmyslu i nezkušení investoři s vidinou rychlého zbohatnutí v obavě, aby jim něco neuteklo, na letošní maxima. Nálada na trzích je tak stále v oblasti extrémní nákupní horečky, která je podporovaná nejistotou ohledně dalšího vývoje globální situace”, okomentoval poslední výkyvy cen kryptoměny Daniel Tanner z Platon Finance.

S oznámením cena Bitcoinu v polovině října vyskočila na 12 tisíc dolarů za jednotku. Bitcoin bude také první kryptoměnou, která bude do systému zapojená, následovat mají Ethereum, Litecoin a Bitcoin Cash. Všechny mají být ukládány přímo v paypalové digitální peněžence, obdobně jako obnosy v běžné měně.

,