Cena kryptoměny bitcoin poprvé překonala hranici 30.000 dolarů (644 000 Kč). Za...

Cena kryptoměny bitcoin poprvé překonala hranici 30.000 dolarů (644 000 Kč). Za rok se zvýšila o více než 300 procent, ukazují data na webu CoinDesk. (2. ledna 2021) | foto: Reuters

Bitcoin konkuruje zlatu. Může vystoupat na 146 tisíc dolarů, tvrdí analytici

  • 95
Digitální měna bitcoin se stala konkurencí pro zlato a její cena by se mohla v dlouhodobějším horizontu vyšplhat až na 146 000 dolarů, tedy až 3,1 milionu korun, pokud si u investorů vybuduje pozici bezpečného útočiště v období nejistoty. Uvedli to v úterý analytici americké investiční banky JPMorgan.

Zájem o bitcoin se v poslední době citelně zvyšuje, jen za poslední dva týdny vzrostla jeho cena o 50 procent. Jeho cena se za uplynulých šest měsíců více než ztrojnásobila a minulý víkend vystoupila na rekordních 34 800 dolarů. Někteří investoři považují bitcoin za ochranu proti inflaci a za alternativu k oslabujícímu dolaru, poznamenala agentura Reuters.

„V naší mysli už bitcoin začal soupeřit se zlatem,“ uvedli ve své zprávě analytici JPMorgan. Takzvaný žlutý kov investoři tradičně vnímají jako pojistku proti inflaci a bezpečné útočiště v období ekonomických či politických krizí.

„Vzhledem k tomu, jak velké jsou finanční investice do zlata, znamená vytlačení zlata z pozice ‚alternativní‘ měny velký vzestupný potenciál pro bitcoin v dlouhém časovém období,“ upozornili analytici JPMorgan. 

Bitcoin po rekordním výstupu padá, cena už klesla o několik tisíc dolarů

Bitcoin by měl podle nich těžit z toho, že významnější součástí investičního trhu se stává generace takzvaných mileniálů, tedy lidí narozených v době zhruba po roce 1980 do roku 2000. Ti před tradičními drahými kovy často preferují „digitální zlato“.

Bitcoin zažil prudký růst už v roce 2017, kdy se cena této kryptoměny vyšplhala až na téměř 20 000 dolarů. V následujícím roce se však propadla až do blízkosti 3 000 dolarů.

Skeptici podle serveru CNBC tvrdí, že situace se nyní opakuje, a bitcoin proto označují za spekulativní investici, která nemá žádnou vnitřní hodnotu. Zastánci bitcoinu však upozorňují, že nynější vývoj se liší tím, že měnu začínají nakupovat rovněž institucionální investoři.

,