Šéf Amazonu Jeff Bezos

Šéf Amazonu Jeff Bezos | foto: AP

Král luxusu Arnault se mezi boháči dál propadá, předstihl ho šéf Amazonu Bezos

  • 1
Zakladatel a šéf Amazonu Jeff Bezos odsunul po téměř osmi měsících z pozice druhého nejbohatšího člověka světa krále luxusu a zakladatele společnosti LVMH Bernarda Arnaulta. První pozice mezi miliardáři podle agentury Bloomberg už několik měsíců patří majiteli automobilky Tesla, sítě X či Space Exploration (SpaceX) Elonu Muskovi.

Aktuální index miliardářů agentury Bloomberg ukazuje, že majetek Elona Muska dosahuje 253 miliard amerických dolarů (5,6 bilionu korun). Jeffu Bezosovi náleží jmění ve výši 156,3 miliardy amerických dolarů (asi 3,4 bilionu korun) a Bernardu Arnaultovi pak 155,1 miliardy amerických dolarů.

Téměř rok byl Bernard Arnault v pomyslném žebříčku světových miliardářů nejhůře na druhém místě. To se ale nyní změnilo. Prodejci luxusního zboží doplácejí na zpomalení globální ekonomiky a zejména američtí spotřebitelé v posledních měsících citelně redukují svou poptávku. Američané bojují s inflací i vysokými úrokovými sazbami. Celkové náladě ve firmě ani nepřispívá ani nepříliš pozitivní hospodářská situace v Číně.

Arnault doplatil na pokles ceny akcií skupiny LVMH, pod kterou spadá 75 značek od Dom Perignon po Givenchy a Tiffany & Co. Za poslední měsíc se cena akcií LVMH snížila o 10 procent a majetek Bernarda Arnaulta tím přišel o 6,8 miliardy dolarů (asi 150 miliard korun).

Král luxusu přišel za den o 246 miliard. I tak je Arnault nejbohatším člověkem

Na konci roku 2022 se Arnault stal nejbohatším člověkem na světě. Tehdy se mu podařilo předstihnout i Elona Muska, jehož technologické společnosti v té době bojovaly s propadem cen akcií, což se podepsalo i na Muskově majetku. Musk ale Bernarda Arnaulta opět na čele světových miliardářů vystřídal během letošního května.

Předseda představenstva a generální ředitel LVMH Bernard Arnault vstoupil do světa luxusu v roce 1984, kdy převzal zkrachovalou textilní skupinu Boussac Saint-Freres, která vlastnila značku Christian Dior. Od té doby se majetek Arnaulta zmnohonásobil a hodnota skupiny LVMH rychle rostla. Ve středu ale tato společnost uvedla, že tržby vzrostly méně, než se čekalo.

Na tuhle chvíli jsme čekali roky. Hodnota LVMH dosáhla 500 miliard dolarů

Arnault se během uplynulých tří desetiletí podařilo z LVMH vybudovat gigant na trhu s luxusním zbožím, který prodává vše od lihovin přes kožené zboží až po šperky ve více než 5 600 obchodech po celém světě.

Musk a Bezos nyní začínají opětovně těžit z růstu cen akcií technologických společností. Akcie Tesly za jediný rok stouply o 106 procent a jen Musk si do svého majetku připsal dodatečných 96,8 miliardy dolarů (asi 2,1 bilionu korun).

Polepšil si ale i Jeff Bezos, kterému se majetek zvýšil o 49,3 miliardy dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun), a to díky růstu cen akcií Amazonu o 58 procent.