Koláž Každodennost: prvních 5000 dnů.

Koláž Každodennost: prvních 5000 dnů. | foto: Reuters

Umělec prodal digitální obraz za 70 milionů dolarů. Kupec získal JPG soubor

  • 70
V Londýně došlo ve čtvrtek k ojedinělému prodeji digitálního uměleckého díla. Londýnský aukční dům Christie’s vydražil koláž amerického autora s uměleckým jménem Beeple za 69,4 milionů dolarů (více než 1,5 miliard korun). Za tento obnos kupec prakticky pořídil JPG soubor s vysokým rozlišením a unikátní certifikát.

Jak uvedl Noah Davis z aukčního domu Christie’s pro CNBC, kupující pořizuje dlouhý řetězec čísel a písmen. „Jde o kód, který existuje na blockchainu Ethereum,“ popisuje Davis. Řeč je o takzvaných nezastupitelných tokenech (NFT), které lze přirovnat k identifikačnímu číslu a k potvrzení autenticity daného kusu umění. Majitel tokenů, tedy majitel Beeplova díla, je v rámci transakce zaznamenán do sdílené účetní knihy, tedy do blockchainu.

„Rovněž kupující dostane gigantický soubor JPEG s rozlišením v řádu stovek megabajtů,“ dodal Davis, který v aukčním domě působí jako specialista na poválečné a současné umění.

Každodennnost: Prvních 5000 dní

Milionový digitální obraz nese název Každodennost: Prvních 5000 dní a je dílem amerického umělce Mikea Winkelmanna, který si říká Beeple. Díky aukci se podle Christie’s stal z Winkelmanna jeden ze tří nejlépe placených žijících umělců. Ještě minulý rok se přitom jeho obrazy neprodávaly za více než sto dolarů za kus. 

Na obraze Beeple pracoval již od roku 2007. Každý den publikoval na sociálních sítích jeden svůj výtvor a po čtrnácti letech je spojil do jedné digitální koláže. 

Trump, létající kočka a NBA

„Umělci používají hardware a software k vytváření uměleckých děl a jejich distribuci na internetu v posledních dvaceti a více letech, nikdy ale neexistovala reálná možnost, jak je skutečně vlastnit a sbírat,“ uvedl Beeple, v prohlášení vydaném společností Christie’s. „S nezaměnitelnými tokeny se to nyní změnilo. Věřím, že jsme svědky začátku další kapitoly dějin umění, digitálního umění.“

Beeple už za sebou úspěch s tokeny má. Před měsícem vydražil dílo Rozcestí za 6,6 milionů dolarů (téměř 46 milionů korun). Jde o krátké video, v němž pod stromem leží svlečené tělo Donalda Trumpa popsané nejrůznějšími hesly. Kolem procházejí lidé a Trumpa okázale ignorují.

Winklemann není jediný, který z digitálních obrazů těží velké peníze. Mánii odstartovala létající kočka Nyan Cat, která se na webové stránce Foundation vydražila za 580 tisíc dolarů (12,8 milionů korun). Rocková kapela Kings of Leon zas nabízí verzi svého nejnovějšího alba opatřeného digitálním certifikátem s několika extra přidanými skladbami.

Blockchainová společnost před nedávnem koupila dílo britského umělce Banksyho, spálila ho a poté s nezaměnitelným tokenem dala k prodeji v digitální podobě. Americká Národní basketbalová asociace (NBA) prodává tokenem vybavené virtuální karty hráčů.

Aukční dům jako tradiční hráč

Zmíněné úspěchy nelze chápat jen jako mánii několika internetových nadšenců. Fakt, že se do dražeb s digitálním uměním zapojil i aukční dům Christie’s s 250letou historií dává tušit, že trend hýbe i fyzickým uměleckým světem. 

Aukční síň má ve světě věhlas, objevil se v ní například jediný známý portrét Williama Shakespeara vytvořený za jeho života, a poslední nalezená malba Leonarda da Vinciho, uvádí Verge.

Christie’s uvedl, že dílo Každodennost: Prvních 5000 dní bylo prodáno za nejvyšší cenu v jakékoli dosavadní online aukci, rekord zaznamenalo i s ohledem na nejvyšší nabídku učiněnou online. Dražbu, kterou na webu aukčního domu sledovalo 22 milionů lidí, se účastnili sběratelé z jedenácti zemí.

Sdělil také, že je to poprvé, co velký aukční dům nabídl k prodeji ryze digitální dílo opatřené takzvaným nezaměnitelným tokenem coby zárukou jeho původnosti. Novinkou byl i způsob placení, které se uskutečnilo prostřednictvím kryptoměny.

,