Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Banky v Maďarsku se bouří proti nové dani

  • 29
Banky podnikající v Maďarsku protestují proti nové dani z finančních transakcí, kterou hodlá zavést tamní vláda. Současný návrh je podle nich naprosto nepřijatelný. Šéf maďarské bankovní asociace Mihály Patai zároveň řekl, že návrh je v rozporu s dohodou, kterou banky už dříve uzavřely s maďarskou vládou.

"Finanční ústavy sdružené v bankovní asociaci se nad touto ránou pod pás pozastavují," řekl Patai v rozhovoru s agenturou Reuters. Reagoval tak na středeční oznámení, podle něhož by nová daň měla vládě zajistit zhruba 130 miliard forintů (asi 11,3 miliardy Kč) ročně.

Vláda se chystá zavést novou daň proto, aby si vylepšila rozpočet, který se řítí do neudržitelného deficitu. Jen za první čtvrtletí Maďaři prohospodařili 90 procent schváleného schodku pro letošní rok (více o vývoji maďarského deficitu čtěte zde). Nové příjmy tak potřebuje stůj co stůj.

Podle Pataie, který je zároveň šéfem maďarské součásti banky UniCredit, se finanční ústavy budou snažit s vládou dohodnout na kompromisu. Cílem je podle něj omezit dodatečnou daňovou zátěž na příští rok asi na 60 miliard forintů, jak se koncem loňského roku s vládou dohodly.

Novou daň z finančních transakcí budou muset platit banky, které tyto transakce uskuteční. Extra daň banky platily i v posledních dvou letech, vláda jim ale slíbila, že na příští rok ji sníží na polovinu. Patai řekl, že vyšší daň by omezila úvěrování a snížila hospodářský růst.

,