ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Americká banka daruje miliardu na podporu menšin a zaměstná černochy

  • 55
Bank of America chce v příštích čtyřech letech darovat na podporu menšin miliardu dolarů. Chce jim pomoci od ekonomické a rasové nerovnosti, kterou podle ní pandemie koronaviru prohloubila. Chce také rozšířit řady zaměstnanců o nové pracovníky, kteří vyrůstali ve znevýhodněné komunitě. V minulosti přitom byly postoje banky k menšinám vnímány spíše jako kontroverzní.

Ředitel banky Brian Moynihan se v úterý nechal slyšet, že covid-19 pouze umocnil ekonomické a sociální rozdíly v americké společnosti. „Celostátní protesty kvůli smrti George Floyda celou situaci umocnily. Všichni bychom se měli snažit dělat to nejlepší, co je v našich silách,” řekl Moynihan pro CNN.

Miliardový dar je dalším krokem Bank of America v podpoře neziskovek a podniků vlastněných menšinami. Právě jim banka v posledních letech věnovala několik stovek milionů dolarů.

Peníze by měly zlepšit a zpřístupnit zdravotnické služby pro komunitu občanů jiné barvy pleti či podpořit malé lokální podniky. Banka dále doufá, že by mohla rozšířit i řady svých zaměstnanců o nové pracovníky, kteří vyrůstali ve znevýhodněné komunitě.

Dar, který Bank of America poskytuje je zlomek z jejího výdělku. Během minulého roku si přišla na 27,4 miliard dolarů a vrátila rekordních 34 miliard dolarů na výplaty akcií.

Charita pro menšiny má svůj důvod. Banka s nimi totiž má dlouhou problémovou historii. V roce 2013 dokonce platila pokutu ve výši 2,2 milionu dolarů za dlouhodobou diskriminaci černochů, kteří se v bance ucházeli o práci. Pokutu od Ministerstva práce dostala poté, co příslušné úřady zjistily, že v letech 1993 až 2005 čelilo na pobočce v Severní Karolíně diskriminaci až 1 100 afroamerických uchazečů o práci.

Moynihan z Bank of America není jediným ředitelem, který chce v době protestů darovat peníze menšinám. Do charitativních sbírek se již zapojily i firmy jako Peloton, Intel nebo Verizon.