Pivem proti změně klimatu. Australané přišli s novou metodou přeměny CO2

  • 28
Australští pivovarníci přišli s novým řešením boje proti klimatické změně. Oxidem uhličitým, který se uvolňuje během procesu kvašení chmele, totiž začali krmit drobné řasy, které jsou schopny tuto látku absorbovat.

Řasy ve velkém množství by měly být v pohlcování oxidu uhličitého nesmírně účinné. Zatímco běžně vzrostlému stromu trvá podle odborníků absorpce oxidu uhličitého vyprodukovaného během výroby šesti plechovek piva zhruba dva dny, majitel pivovaru Young Henrys v Sydney ve spolupráci s vědci postavil ve svém podniknu dva bioreaktory, které jsou naplněny biliony drobných řas. Ty oxid uhličitý pojímají mnohem rychleji.

Bioreaktory o objemu 400 litrů dokážou absorbovat oxid uhličitý a přeměnit ho na kyslík. Každý reaktor vyprodukuje zhruba tolik kyslíku jako dvouhektarová plocha posetá křovinatými porosty.

„Bioreaktory jsou opravdu skvělé. Kdybychom chtěli produkovat tolik kyslíku přirozeně, mohli bychom rovnou srovnat celý pivovar se zemí a zasadit tu stromy. Ale trvalo by roky, než by začaly produkovat tolik kyslíku jako naše reaktory,” říká pro agenturu Reuters jeden ze zakladatelů pivovaru Oscar McMahon.

„Myslím si, že je to opravdu unikátní metoda, jak přeměňovat oxid uhličitý,” dodává. Pivovar Young Henry spolu s vědci z Technologické univerzity v Sydney, s nimiž na výzkumu celého procesu spolupracoval, se připojil také k průmyslové skupině Meat & Livestock Australia. Nyní zkoumá, zda by jejich technologie nemohla pomoci i při kompenzaci emisí metanu australských hospodářských zvířat.

Austrálie totiž dlouhodobě řeší problémem, jak snížit svoje emise. Země je jedním z největších světových producentů plynu a uhlí, ale do roku 2050 se zavázala k nulovým emisím.