Šéf americké centrální banky Ben Bernanke

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke | foto: Reuters

Američtí bankéři mohou opět srazit úrokové sazby

  • 12
Centrální bankéře ve Spojených státech, které jsou kolébkou finanční krize, čeká dnes důležité rozhodnutí. Trh s napětím očekává, zda opět sníží úrokové sazby ve snaze zmírnit hlubokou ekonomickou recesi v zemi a zavede další mimořádná opatření měnové politiky. Sazby mohou klesnout až na půl procenta.

Nižší sazby a chystaná mimořádná opatření by měly zajistit firmám lepší přístup k penězům. Centrální banka Fed naposledy sazby snižovala koncem října z 1,5 procenta o půl procentního bodu. Dnes se sazby mohou dostat na půl procenta, což by byla nejnižší úroveň za posledních padesát let.

Snížení nahrává několik věcí. Ukazuje se, že situace v USA se viditelně nelepší. Automobilky jsou před krachem, spotřeba domácností vázne, průmyslová výroba se snižuje a získat peníze je pro řadu firem velký problém. Nedávno se ukázalo, že největší světová ekonomika je v recesi už rok. - více čtěte zde

Trh s bydlením zamrzá

Dnes se navíc ukázalo, že v listopadu se podruhé za sebou rekordně snížil index spotřebitelských cen (meziměsíčně o 1,7 procenta), což je nejhorší výsledek od roku 1947, kdy se tento údaj začal sledovat.

Úrokové sazby FED
Data provided by homefinance.nl - de website voor actuele en historische rente

Další alarmující údaj dnes ohlásil trh s bydlením. Počet zahájených staveb v listopadu meziměsíčně klesl o 18,9 procenta. Za rok se začalo stavět 625 tisíc staveb, což je nejméně od roku 1984. Tento výsledek překvapil i ekonomy z Wall Streetu.

Kromě hýbání se sazbami zvažuje Fed i jiná mimořádná opatření. Uvažoval o tom, že by vykupováním státních dluhopisů i soukromých obligací snížil tržní úrokové sazby.

Mohl by se zaměřit i na hypoteční cenné papíry, protože úroky z vládních dluhopisů jsou již nyní velmi nízké. Zvýšená poptávka po hypotečních papírech by pomohla snížit hypoteční úroky a zvýšila poptávku na trhu bydlení; tam celá krize začala a odtud se rozšířila do finančního sektoru a následně na celou ekonomiku.

Simulátor guvernéra spustíte zde

Jedna z poboček amerického Fedu spustila na svých stránkách simulátor guvernéra centrální banky. Vyzkoušejte si, jaké je stát v čele jedné z nejdůležitějších institucí v USA.

"Za této situace by ekonomiku rozhýbala spíše výjimečná opatření, jako je zvažované odkupovaní dluhových státních a jiných cenných papírů," uvedla analytička Raiffeisen Bank Helena Horská, která se domnívá, že snížení úrokových sazeb nebude mít samo o sobě efekt.

Japonsko možná nezůstane pozadu

Od září 2007 se zatím základní sazba snížila o 4,25 procentního bodu na jedno procento. Banka také podpoří ekonomiku takzvanými kvantitativními opatřeními, která měnovou politiku dále uvolní tím, že zvýší množství peněz v ekonomice.

USA se mohou přiblížit Japonsku, které má základní úrok jen 0,3 procenta, tedy vůbec nejníže. Také v Japonsku se však o dalším snižování hovoří. Tamní ministr financí už vyzval centrální bankéře, aby snížili sazby a usnadnili firmám přístup k hotovosti.

"Naposledy byla světová ekonomika v tak vážné situaci v roce 1929 a v roce následujícím," řekl guvernér japonské centrální banky Masaaki Shirakawa.

Česká národní banka výrazně snížila sazby na začátku listopadu, kdy klesly o 0,75 bodu na 2,75 procenta. Analytici čekají, že k dalšímu snížení sazeb by mohlo dojít už zítra.