Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: PokerStars.cz

Americká ekonomika rostla ve 4. čtvrtletí nejrychleji za rok a půl

  • 6
Americká ekonomika rostla v loňském 4. čtvrtletí nejrychleji za rok a půl. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 2,8 procenta, vyplývá z prvního odhadu amerického ministerstva obchodu. V předchozím kvartále stoupl HDP o 1,8 procenta.

Resort bude údaje za čtvrtý kvartál dále zpřesňovat. V pořadí druhý odhad zveřejní na konci února. Prvotní údaje jsou ale pro Spojené státy příznivé, ačkoliv analytici očekávali v průměru růst ještě o dvě desetiny vyšší.

Data ukazují na to, že rostly soukromé investice i spotřeba domácností, která dosud americký růst spíše podrývala. Naopak výdaje vlády i místních samospráv klesly, takže táhly výkonnost ekonomiky dolů. Společně s tím, jak rostla domácí poptávky, utráceli Američané více peněz za věci z dovozu. Tempo importu tak zrychlilo.

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče je ale ohledně dalšího vývoje v USA skeptický: "Rizik je pro americkou ekonomiku stále mnoho, počínaje vysokou nezaměstnaností přes klesající ceny nemovitostí a z toho vyplývajícího rizika deflace až po dluhovou krizi v Evropě."

Americká ekonomika tak podle něj letos zvolní své růstové tempo. Za celý rok  poroste "jen" o 1,5 procenta. Americká centrální banka pak očekává růst v rozmezí 2,2  až 2,7 procenta.