(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Amazon nám krade zaměstnance, tvrdí eBay. Firmu viní z protiprávního jednání

  • 8
Společnost eBay, která provozuje největší internetovou aukční síň na světě, ve středu obvinila dalšího internetového giganta, Amazon, z pokusů o přetahování jejich prodejců. K tomu měli představitelé Amazonu údajně využívat interní komunikační systém eBaye, což je podle aukční síně ilegální.

„Odhalili jsme znepokojivý protiprávní komplot Amazonu, kterým získával prodejce z eBaye pro svou platformu,“ uvedli představitelé internetové aukční síně v prohlášení. Současně dopisem vyzvali Amazon k okamžitému ukončení aktivit.

Chování Amazonu podle společnosti eBay, která sídlí v Kalifornii, porušuje tamní zákon, který firmy chrání před neoprávněnými přístupy do jejich informačních systémů.

Amazon na tato tvrzení reagoval prohlášením, že veškerá obvinění důkladným způsobem prověří.

Deník The Wall Street Journal ve středu napsal, že interní vyšetřování společnosti eBay zjistilo, že přibližně 50 zaměstnanců Amazonu v různých zemích světa poslalo přes tisíc zpráv prodejcům eBay prostřednictvím jejich platformy. Web CNBC uvádí, že komunikace probíhala několik let.

Aukční síň eBay své vyšetřování spustila poté, co jeden z jejich prodejců uvedl, že jej pod falešnou záminkou kontaktoval zaměstnanec Amazonu.

Deník The Daily Telegraph s odkazem na data ze září 2017 uvedl, že Amazon má přibližně 280 tisíc registrovaných prodejců, zatímco eBay jich má zhruba 200 tisíc. Obě společnosti se už roky o tyto obchodníky přetahují, protože na ně do značné míry spoléhají.

Zatímco Amazon nabízí také své vlastní produkty, Ebay pouze zprostředkovává prodeje.

Amazon má víc zákazníků, větší tržby i rychlejší růst, mnozí prodejci však podle agentury Bloomberg preferují platformu eBaye, která je „čistě tržním prostředím, kde mohou prodejci komunikovat přímo se zákazníky“. Amazon to neumožňuje a na obchodování na svých stránkách ve větší míře dohlíží.

Internetový gigant Amazon je po Applu druhou nejhodnotnější společností na světě, jejíž tržní kapitalizace atakuje hranici jednoho bilionu dolarů.