ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Výplach na čínských burzách. Investoři se bojí nových regulací

  • 13
Čínské akcie v pondělí výrazně oslabily, dolů je stáhly obavy investorů z regulačních opatření ve vzdělávacím a technologickém sektoru. Index CSI 300, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o 3,22 procenta na 4925,30 bodu. Uzavřel tak na nejnižší úrovni od loňského prosince.

Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng odepsal 4,13 procenta na 26 192,32 bodu a je také nejníže od prosince. Akcie vzdělávacích společností se dostaly pod silný prodejní tlak v reakci na krok čínských úřadů. Ty o víkendu rozhodly, že firmy nabízející doučování školních předmětů budou smět být pouze neziskové. Peking se tak snaží snížit finanční tlak na rodiny, který přispívá k nízké porodnosti.

Hang Seng

Akcie společnosti New Oriental Education & Technology Group, která nabízí doučování a přípravu na testy, dnes na hongkongské burze odepsaly 45 procent hodnoty. S akciemi této firmy se obchoduje také v USA, kde v pátek oslabily o více než polovinu. V pátek už se totiž mezi obchodníky spekulovalo, že Peking se o víkendu chystá oznámit velké změny pro tento sektor. V pátek na burze NYSE v New Yorku klesly o 35 až 70 procent rovněž akcie čínských vzdělávacích firem Zhangmen Education, Youdao či Gaotu Techedu.

Akcie internetové společnosti Tencent v pondělí oslabily zhruba o sedm procent. Čínští regulátoři o víkendu uvedli, že aktivity podniku na čínském internetovém trhu s hudbou porušily antimonopolní pravidla. Nařídili proto firmě ukončit exkluzivní licenční dohody s hudebními vydavatelstvími a zaplatit pokutu půl milionu jüanů (1,7 milionu Kč).

Japonské akcie dnes naopak posilovaly, hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 si připsal 1,04 procenta na 27 833,29 bodu. Burza, na které se ve čtvrtek a v pátek kvůli státnímu svátku neobchodovalo, tak doháněla růst ostatních akciových trhů. Jejímu výraznějšímu posílení ale podle analytiků zabránily obavy, že šíření koronaviru by mohlo dál podkopávat oživení japonské ekonomiky.

,