(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Paříž žaluje Airbnb za nelegální inzeráty, žádá 12,5 milionu eur

  • 50
Největší platforma nabízející sdílené ubytování čelí v Paříži žalobě za zveřejnění 1000 nelegálních inzerátů. Starostka francouzské metropole Anne Hidalgová to uvedla v nedělním rozhovoru s týdeníkem Journal du Dimanche. Airbnb hrozí pokuta ve výši 12,5 milionu eur (323 milionů korun).

Podle zákona mohou majitelé pařížských domů svou nemovitost krátkodobě pronajímat maximálně 120 dní v roce. Tyto nabídky na platformách typu Airbnb však musí obsahovat registrační číslo, které má sloužit k možnosti ověření, že se nemovitost nepronajímá déle, informovala agentura Reuters.

V roce 2018 Francie schválila zákon, podle nějž mohou služby nabízející krátkodobý pronájem dostat za ilegální inzerát pokutu až 12,5 tisíce eur. Starostka Paříže, která Airbnb dlouhodobě kritizuje, teď chce opatření využít k napadení platformy u soudu.

„Cílem je vyslat signál neoprávněným pronájmům, které ničí některé pařížské čtvrti,“ řekla Hidalgová týdeníku Journal du Dimanche.

Mluvčí Airbnb uvedla, že platforma dříve zavedla opatření, která mají jejim uživatelům v Paříži pomoci se splněním příslušné evropské legislativy. Dodala však, že pravidla, která zavedla Paříž jsou „neefektivní, nepřiměřená a v rozporu s evropskými normami“.

Francie je podle agentury Reuters pro Airbnb druhým nejdůležitějším trhem po Spojených státech. Paříž je jedním z nejnavštěvovanějších měst světa a nabídka tamních ubytování přes Airbnb čítá zhruba 65 tisíc inzerátů.

I další světová města vyjádřila znepokojení nad rychlým rozvojem platforem nabízející sdílené ubytování. Obávají se, že by mohly proměnit městské čtvrti ve sterilní turistické zóny bez stálých obyvatel. Různá omezující opatření zavedly například Amsterdam, Barcelona, Berlín nebo New York.

Hoteliéři je zase kritizují jako nekalou konkurenci. Airbnb se však brání, že pouze nabízí majitelům nemovitostí možnost přivýdělku a cestovatelům příležitost k levnému ubytování.