Výsledky kontroly sudových révových vín v Praze

- Na základě výsledků kontrol sudových vín v loňském a letošním roce a v důsledku stále se zvyšujícího počtu prodejních míst se sudovým vínem v Praze, provedla ČZPI v rámci kontroly předvánočního trhu ve dnech 2. až 4. listopadu 1999 v Praze kontrolu zdravotní nezávadnosti, jakosti a značení sudových révových vín. Kontrola byla zaměřena na prodej sudových vín v obchodech, vinárnách i prodejních stáncích.

Právní základ pro kontrolu révových vín tvoří především zákon č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství, jeho prováděcí vyhláška č. 189/1995 Sb. a vyhláška MZd č. 298/1997 Sb., která stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost.

Výsledky této kontrolní akce jsou pro pražské prodejce sudových révových vín více než nepříznivé. Z 95 vzorků révových vín od 22 prodejců, bylo 91 vzorků hodnoceno jako nevyhovujících, tedy nesplňujících požadavky stanovené právními předpisy.

Nejčastěji zjištěné nedostatky byly v označování nádob s révovým vínem, ve kterých je nabízeno spotřebiteli.

Z 91 hodnocených vzorků révových vín bylo 76 neoznačených nebo nesprávně označených podle požadavků § 13 odst. 4 zákona č. 115/1995 Sb. Podle tohoto ustanovení je povinnost révové víno v balení, které není určeno pro spotřebitele, tedy sudové rozlévané, označit těmito údaji :

  • název a sídlo (jméno a trvalý pobyt) výrobce

  • obchodní název výrobku se zatříděním podle § 6 zákona o vinohradnictví a vinařství, podle kterého se révové víno třídí na:

  • révové víno stolní
  • révové víno jakostní
  • révové víno s přívlastkem (tato kategorie je možná jen u lahvových révových vín)

  • jakostní vína je třeba označit rovněž názvem odrůdy

  • obsah balení (prodejní nádoba)

  • informace o zařazení révového vína podle obsahu cukru (podle obsahu zbytkového cukru se révové víno třídí a označuje jako suché, polosuché, polosladké a sladké)

  • obsah alkoholu a použité chemické konzervační látky, včetně jejich množství

  • číslo výrobní partie

Značné nedostatky byly zjištěny rovněž při senzorickém hodnocení. Ze 79 hodnocených vzorků bylo 55 nevyhovujících. Smyslové požadavky na jakost jsou uvedeny ve vyhlášce 189/1995 Sb.. Ta stanovuje pro révová vína 4 znaky: vzhled, barva, vůně, chuť.

V laboratořích České zemědělské a potravinářské inspekce bylo analyticky rozborováno 84 odebraných vzorků révových vín, z nichž 35 bylo nevyhovujících.

Mezi nejčastější nedostatky patřilo:
- zjištění vyššího obsahu alkoholu u révových vín stolních než je povolená hranice - nejvýše 11,5 % obj.

- zjištění obsahu cukru, které neodpovídalo označení příslušné kategorie - suché, polosuché, polosladké, sladké.

Mezi nejzávažnější zjištěná porušení právních předpisů patří porušení vyhlášky 298/1997 Sb., což je kvalifikováno jako nedodržení požadavků na zdravotní nezávadnost.

Z 80 hodnocených vzorků bylo u 17 zjištěno nedodržení limitů stanovených touto vyhláškou.

Jedná se zejména o vyšší obsah celkového obsahu SO2 než je povolen ve vyhlášce 298/1997 Sb., dále přítomnost kyseliny sorbové u révových vín s obsahem zbytkového cukru nižším než 5 g/l.

Za nejzávažnější porušení je považována přítomnost syntetických barviv, kterými je barveno nejčastěji červené víno. Zde lze hovořit o zcela záměrné snaze použít nepovolené přípravky k úpravě barvy vína.

V rámci této akce byly vystaveny zákazy prodeje na 12 878 litrů nevyhovujících révových vín v celkové finanční hodnotě více než 556 000,- Kč.

Co se týká odpovědnosti za zjištěná porušení, tak zákon jednoznačně ukládá povinnost nést následky za porušení právních předpisů osobě, která uvádí révové víno do oběhu.

Výsledky kontrolní akce jsou v současné době došetřovány u výrobce, neboť cílem ČZPI není ukládat sankce, ale především odstranit příčiny závadného stavu.

S kontrolovanými osobami, které uváděly nevyhovující révová vína do oběhu, se zahajuje nebo bude zahájeno správní řízení s uložením pokuty. Dle dikce zákona č. 115/1995 Sb. je maximální výše sankce stanovena na 500 000,- Kč. Každý případ se posuzuje individuálně, výše uložené pokuty je závislá zejména na stupni závažnosti a rozsahu protiprávního jednání.

Komplexní výsledky kontrolní akce jsou shrnuty v tabulkách 1, 2, 3 a 4.

Tabulka 1 Révová vína vyhovující všem požadavkům stanoveným právními předpisy

Tabulka 2 Révová vína vyhovující senzoricky, avšak s nedostatky ve značení nebo méně závažné analytické nedostatky

Tabulka 3 Révová vína nevyhovující senzoricky s nedostatky ve značení nebo
v analytických hodnotách

Tabulka 4 Révová vína neodpovídající požadavkům na zdravotní nezávadnost a případné další porušení.