Víno chardonnay se v obchodech shání těžko

- Pokud má někdo chuť na chardonnay, je pravděpodobné, že než ji sežene, zbude mu na navnaděné chuťové pohárky jen vzpomínka. Tuto odrůdu lze totiž v Čechách a na Moravě sehnat jen ve vinotékách; jinde jde o výjimku. Přesto se chardonnay z moravských vinic může zahraniční konkurenci směle postavit.
V testu dvanácti výrobců vyšlo najevo, že špičku tvoří právě tuzemští výrobci. Test probíhal anonymně a za přísného ticha. Každý z hodnotitelů dostal polonaplněnou skleničku, aniž tušil, o jakého výrobce jde. Nejdříve si ji prohlédl proti světlu či bílému papíru, aby mohl do formuláře zapsat, jakou má víno čirost, odstín a intenzitu barvy. Poté si každý ke skleničce čichl a zatrhl počet bodů charakterizujících čistotu, intenzitu, jemnost a harmonii vůně. Teprve poté bylo možno se napít: chuť však bylo třeba vyjádřit její čistotou, intenzitou, plností, harmonií, perzistencí a takzvanou dochutí. Nakonec každý obodoval svůj celkový dojem z vína. Stobodový hodnotící systém, běžně používaný na vinařských soutěžích, potvrdil, že špičková vína u nás dosahují kolem 80 bodů, což lze považovat za velmi slušný výsledek. Konec tabulky pak tvoří vína s počtem bodů o deset nižším.

Konečné pořadí v testu odrůdy Chardonnay

Pořadí výrobce země původu ročník cena (Kč) průměrný počet bodů ve stobodové stupnici

1. ZOD Mikulov (Mikros-vín) ČR 1997 pozdní sběr 244 Kč 83,66
2. Sdružení vinařů Blatnice ČR 1998 kabinet 138 Kč 80,33
3. Sedlecká vína ČR 1998 pozdní sběr, suché 239 Kč 79,33
4. Vinselekt Perná ČR 1996 kabinet, suché 188 Kč 77,16
5. Val d'Orbieu Francie 1997 suché 256 Kč 76,00
6.-7. Undurraga Chile 1998 suché 274 Kč 75,66
6.-7. Agrosovín ČR 1997 pozdní sběr 185 Kč 75,66
8. Víno Nitra Slovensko 1997 suché 127 Kč 73,66
9. Znovín Znojmo ČR 1997 polosuché 193 Kč 73,50
10. Jean d'Aosque Francie 1997 229 Kč 73,00
11. Hungarian Chardonnay Maďarsko * suché (přívlastkové?) 84 Kč 71,50
12. Chateau Valtice ČR 1994 suché 226 Kč 69,83

Poznámka: * bez ročníku PRAMEN: VŠCHT a TEST DNES

Hodnotitelská komise:

Vilém Kraus, profesor Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Lednici na Moravě
Jaroslav Matocha, výrobní náměstek Vinné sklepy Valtice, a.s.
Vladimíra Mrázová, spolumajitelka vinotéky, Brno
Josef Peřina, vedoucí vinohradnictví a vinařství Mikros-vín, Mikulov
Milan Šamánek, vědecký pracovník Kardiocentra Fakultní nemocnice Motol v Praze
Helena Valentová, vedoucí senzorické laboratoře Vysoké školy chemicko-technologické Praha

1. Sdružení vinařů Blatnice, 1998, kabinet, 138 Kč
2. Sedlecká vína, 1998, pozdní sběr, suché, 239 Kč
3. Undurraga Chile, 1998, suché, 274 Kč
4. Agrosovín, 1997, pozdní sběr, 185 Kč
5. ZOD Mikulov (Mikros-vín), 1997, pozdní sběr, 244 Kč
6. Val d'Orbieu Francie, 1997, suché, 256 Kč
7. Jean d'Aosque - Francie, 1997, 229 Kč
8. Víno Nitra Slovensko, 1997, suché, 127 Kč
9. Hungarian Chardonnay - Maďarsko,*, suché (přívlastkové?), 84 Kč
10. Vinselekt Perná, 1996, kabinet, suché, 188 Kč
11. Znovín Znojmo, 1997, polosuché, 193 Kč
12. Chateau Valtice, 1994, suché, 226 Kč

Slovníček pojmů:

Svižní severní typ vína - při mírně vyšším obsahu kyseliny a kysličníku uhličitého je víno tzv. svižné a občerstvující. Severní znamená, že zvýšená kyselina nebo zbytek nedozrálých látek prozrazují pomalé zrání hroznů.

Trpčinka - jemný náznak trpkosti

Plnost vína - délka dojmu

Sevřený dojem - pokud všechny ve víně obsažené látky působí tak, že žádná z nich nevynikla, ale navzájem se neruší

Flavonoidy - žlutá přírodní barviva

Tělo vína - čím je víno tělnatější, tím má více minerálních a dalších organických látek

Dochuť - dojem po spolknutí doušku

Persistence - doba trvání dojmu

Oxidativní - zvýšené působení kyslíku


Hungarian Chardonnay