Prokázal to test MF DNES. Když si tedy půjdete kupovat vajíčka na Velikonoce, pořádně si jednotlivé kusy v balení prohlédněte, jestli nejsou například nakřápnutá.
. InfografikaVýsledky testovaných vajíček |
Popraskané skořápky
Největší slabinou všech vajec byla kvalita skořápek. Pouze italská biovejce od Europotravin a německá biovejce od Zlatých vajec měla opravdu dobře vyvinutou skořápku.
Jak zjistili v Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické, kde vejce testovali, ostatní, především česká, slovenská a polská vajíčka měla tenké a špatně vyvinuté skořápky, které mimo jiné snadněji praskají.
Důvodem může být například snaha chovatelů ušetřit na krmných směsích nebo stáří a choroba nosnic.
Nejvíce defektů, ať už jde o praskliny, plísně, nebo nečistoty v podobě trusu, peří a vaječného obsahu měla Česká vejce zakoupená v Bille. Ani jediná skořápka nebyla v pořádku. Dobře nedopadla ani Zlatá vejce z Alberta a biovejce Abatis z biopotravin Rozmarýna - z jejich deseti hodnocených vajíček mělo osm vadné nebo špinavé skořápky.
Nejrozšířenějším defektem byly mikrokřapy - velmi jemné trhlinky, které mohou vzniknout buď špatným tříděním na farmě, nebo nešetrným zacházením během přepravy a manipulace v obchodě.
Skořápka takového vajíčka vám při vaření snadno praskne. "Mikrokřapy zvyšují prodyšnost skořápky, což přispívá k většímu úniku oxidu uhličitého a odpařování vody z bílku. A to vede i k rychlejšímu stárnutí vejce," říká Kamila Míková z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT.
Další vadu na kráse byla struktura a pigmentace skořápky. "Znakem špatné kalcifikace jsou "zrníčka" na skořápce.
Může to být proto, že nosnice dostávala krmivo, které neobsahovalo dostatek vápníku, fosforu a vitaminu D, nebo že je slepice stará, unavená, případně nemocná a není schopná tvořit kvalitní skořápku," říká Kamila Míková.
Protože kvůli porušené skořápce hrozí větší riziko mikrobiální kontaminace, nehodí se takové vajíčko do studených pokrmů, ale pouze k teplené úpravě.
Různě čerstvá vajíčka
Z testu vyplynulo, že se v jednom balení vedle sebe objevila různě čerstvá vejce. Nejméně čerstvá byla především Česká vejce zakoupená v Bille a od Europotravin z Globusu.
V baleních totiž byly i kusy s nepřijatelnou kvalitou. Naopak nejčerstvější byla biovejce Abatis z biopotravin Rozmarýna.
Proč se v jednom balení objevují jak čerstvá, tak i velmi stará vejce, vysvětluje Kamila Míková: "Není to tím, že by distributor smíchal úmyslně stará a nová vajíčka. Za rychlost stárnutí vajec je odpovědná tenká skořápka, její vyšší pórovitost a především mikrokřapy. Nakřáplé vajíčko ztrácí čerstvost rychleji, než když je skořápka v pořádku."
Na barvě žloutku nezáleží?
Výrazně vybarvený žloutek asi u většiny lidí vyvolá pocit, že slepice byla dobře krmená. Jenže ve skutečnosti barevnější žloutek automaticky neznamená kvalitnější a pestřejší krmnou směs.
Stačí, aby slepice měla možnost zobat cokoliv zeleného - a žloutek bude sytější. Výraznější barvu také dodá třeba kukuřice, vojtěška nebo přídavek barviv v krmné směsi.
V chladu vydrží čerstvá i tři měsíce
Čerstvost vajec ovlivňuje také teplota. Pokud je skladujete při pokojové teplotě, kvalita se už po týdnu výrazně zhorší. Když je však budete mít v chladničce při doporučené teplotě 5 až 8 °C, mohou vydržet čerstvá mnohem déle než doporučené čtyři týdny od data snášky.
Také prodejce musí mít vajíčka uskladněna v chladu. Platí pro něj však větší rozmezí - od 5 do 18 °C.
Na každém vejci musí být uvedena hmotnostní třída, způsob chovu, kód země původu a farmy. "Orazítkované musí být každé vajíčko, i to z tržnice. Na obale pak má být označená minimální trvanlivost a hmotnostní třída," upozorňuje Martina Šmídtová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.