Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

TEST DNES: Velké srovnání nanuků. Tvarohové jsou zdravější i chutnější

  • 74
Zmrzlina na dřívku je ideální letní osvěžení. Stačí sáhnout do mrazáku – a vedra jsou hned snesitelnější. MF DNES otestovala třiadvacet vzorků nanuků. Zjistili jsme, která mražená pochoutka potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také tělo.

Eskymo za padesátník, Ledňáček za korunu a za jedničku z diktátu Míša nebo Jahůdka. Víc nanuků socialistické mrazicí boxy obvykle zákazníkům nenabízely.

Teď sice najdete v obchodech desítky druhů zmrzlin na dřívku, jenže konzervativní české chuťové pohárky stejně preferují to, na čem vyrůstaly. Potvrzují to průzkumy trhu i aktuální test MF DNES.

Podrobné výsledky testu 23 nanuků zde

V něm pětadvacetičlenná porota složená z konzumentů mrazených krémů hledala nejchutnější z 23 vzorků nanuků vyrobených z mléka, smetany, tvarohu, rostlinných tuků i jiných náhražek a obalených v čokoládové či kakaové polevě.

A výsledek? Jestli tipujete, že vyhrál legendární Míša, pak jste cíl minuli jen těsně. Absolutním vítězem se stal nanuk Hopsy Tvaroh, který po Česku rozvážejí žluté mrazicí dodávky společnosti Family Market.

„Míša nám koluje v krvi“

Mezi pěticí nejlepších nanuků byste přitom našli kromě vítěze a Míši ještě další dva kousky, které jsou vyrobeny z tvarohu, a jsou tak v chuti (a složení) téměř k nerozeznání.

Čím to? „Míša a Ledňáček jsou zmrzliny, které nám kolují v krvi, Míša i v té mojí,“ vysvětluje zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, proč Češi jako jediní na světě dávají přednost zmrzlému oslazenému tvarohu.

Toto literární vyjádření má i svůj odborný ekvivalent. „Jestliže je kombinace drážděných chuťových receptorů při ochutnání shledána jako dobrá, uloží se do paměti – někdy i na celý život,“ objasňoval před časem čtenářům deníku Metro neurofyziolog František Vyskočil.

Co nám chutná, je i zdravější

Jenže jedna věc jsou chuťové preference a druhá výživové hodnoty takové mražené dobroty. Protože jak praví první Pardův postulát ze sbírky Murphyho zákonů: „Vše, co máme rádi, je buď nemravné, nezákonné nebo to jde na tloušťku.“

Ovšem tentokrát nás vedou chuťové pohárky správným směrem. Tedy ne že by tvarohové nanuky byly úplným etalonem zdravé stravy, pořád obsahují cukr a tuk, ale ve snesitelném množství. A tak jsou vůči nim odborníci na výživu přece jen smířlivější.

Podrobné výsledky testu 23 nanuků zde

Navíc má toto osvěžení rozumný objem, jejich hmotnost se pohybuje kolem 50 gramů. A tak když spořádáte jeden 60gramový Hopsy, dostanete do těla 3 gramy cukru a 5 gramů tuků, zatímco macaté Magnum Classic (86 g) je nosičem 23 gramů cukru a 16 gramů tuku. Rozdíl je patrný i při srovnání energetické hodnoty: 654 kJ vs 1 084 kJ.

Co je však problém všech testovaných nanuků bez rozdílu, je kokosový tuk v polevách a často i náplni. Z výživového hlediska je nejméně vhodný kvůli vysokému podílu nasycených mastných kyselin – obsahuje jich až 90 procent, byť by měly tvořit maximálně třetinu ze zkonzumovaných tuků. Přispívají totiž ke vzniku srdečních a cévních chorob, zvyšují hladinu cholesterolu a vedou k obezitě.

Jediný vzorek, který žádný tuk z palem neobsahuje, je Hollandia Zmrzka, vyrobená z jogurtu. Takový nanuk je nakonec vážně zdravý.


Prémiové testy