Test MF DNES odhalil, že nerezové nože rezavějí

  11:15aktualizováno  13. února 15:30
Redakční test dvanácti kuchyňských nožů ukázal, že více než polovina za moc nestojí. Čtyři nože - Edelstahl, Little Cook, Nirosta Saphir a Ming Kai - pak v testu zcela propadly. Příliš rezavěly, ocel byla nepřípustně měkká, byly špatně vyvážené a naostřené.

"Největší chyby? Nerezová ocel rezla víc, než je přípustné, a byla příliš měkká, takže by se nůž po nabroušení velmi rychle otupil. Navíc ve velkých škvírách v rukojeti by se při používání nože usazovaly a zahnívaly zbytky potravin," zhodnotil výsledky zkoušek Jan Kobr z jabloneckého Strojírenského zkušebního ústavu.

Největším zklamáním byl nůž Nirosta Saphir. Výrobce totiž na obalu uvádí tvrdost 53 stupňů podle Rockwella (HRC) - vyšší hodnota znamená tvrdší ostří, které vydrží déle ostré. Ve zkušebním ústavu však zjistili, že Nirosta Saphir má pouze 49 HRC - takže navíc ještě klame zákazníky.

Tvrdost oceli je u kvalitních nožů obvykle 55 až 58 HRC, minimum pro kvalitní kuchyňský nůž stanovuje norma na 52 HRC (japonské nože z damaškové oceli jsou často ještě tvrdší - kolem 60 HRC).

Problémy s nadměrným reznutím "korozivzdorné oceli" pak měly nože Edelstahl a Ming Kai. Ani jeden nevyhověl požadavkům české normy na odolnost čepele proti korozi.

Zmíněné nože neobstály ani mezi kuchaři. "To je příšerný plocháč, který nepůjde ani pořádně nabrousit. To už je jedno, jestli budete krájet ostřím, nebo vrchní stranou čepele, ostré jsou dost podobně. V té dutině se vám bude akorát usazovat špína a nakonec vám z ní polezou červi. A hladká kovová střenka (rukojeť), to není moc dobrá volba. Když budete mít mokrou ruku, může vám nůž vyklouznout," - to jsou některé z mnoha výtek, které měl k nožům profesionální kuchař Václav Frič a účastníci kurzů vaření v Pražském kulinářském institutu, jimž jsme je poskytli k praktickému testu.

Nože pro opravdové kuchaře

Vítězi testu jsou tentokrát dva výrobky. Kuchařský nůž Wüsthof Grand Prix II a Giesser 8280. Ze zkoušek na kvalitu ocele vyšly na výbornou. A skvěle obstály i mezi kuchaři.

Oba nože jsou velmi dobře vyvážené, skvěle se s nimi krájí a pohodlně se drží v ruce," shrnul Václav Frič. Ocel obou nožů dobře odolávala korozi a byla také velmi tvrdá, takže ostří vydrží dlouho nabroušené. Cenově výhodnější je giesser za 1 184 korun, kvalitou srovnatelný wüsthof přesáhl hranici dvou tisíc korun. Ovšem zřejmě proto, že jsme ho zakoupili v centru Prahy - na internetu ho při troše štěstí můžete pořídit zhruba o pět set korun levněji.

Test nožů

Jaké nože považují odborníci za kvalitní a které naopak propadly? Test najdete zde.

Špatný nebyl ani nůž českého výrobce KDS ze Sedlčan s názvem King’s Row za 1 298 korun. Škoda jen, že byl zbytečně těžký a hranatá střenka se nedržela tak pohodlně jako u vzhledově velmi podobného giesseru.

Za stovku kvalitu nečekejte

"Nůž za stovku nebo dvě je spíš jen takovou parodií," hodnotil kuchař Václav Frič. Krájet se s takovým nástrojem sice dá, ale cena odráží jeho schopnosti - je tupý, nedokrajuje, prohýbá se, není vyvážený a práce s ním je nejistá. "Takový nůž zkrátka neudělá přesně to, co chcete. To vy se mu musíte více či méně přizpůsobit. Pokud si chcete pořídit slušný nůž, připravte si alespoň pět set korun," míní Frič.

Zhruba tolik stál výrobek značky Fiskars. Škoda jen, že čepel byla lisovaná, a tudíž pružná. "Fiskars byl v kurzech vaření oblíbený především mezi ženami, protože má příjemně tvarovanou anatomickou střenku a je také trochu kratší. Kvůli pružné čepeli se však hodí spíš jen na měkčí zeleninu," hodnotí Václav Frič.

Relativně ucházející byla také Tescoma Azza. Sice neměla ideálně vykrojené ostří, ale přebroušení by to mělo napravit. Se špatným vyvážením tohoto nože nebo méně kvalitní ocelí náchylnou ke korozi už bohužel nic nenaděláte.

Dřevěná, plastová, nebo kovová rukojeť?

Většina nožů má rukojeť - střenku z plastu, který může být na kov nastříkán nebo přinýtován. Plast je velmi praktický materiál, protože mu nevadí ani mytí v myčce, a když má dobrou povrchovou úpravu, tak ani neklouže.

Špatné nejsou ani dřevěné střenky, ale ty se nehodí do myčky. Kromě toho by měly být nabarvené nebo jinak upravené, aby na dřevu nezůstávaly fleky od potravin. Naopak kuchaři nedoporučují kovové střenky, zvlášť pokud mají hladký povrch. Pokud totiž budete nůž držet mokrou rukou, může vám vyklouznout.

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Soumrak hotovosti. V Česku je Apple Pay a stát rozdá platební terminály

V Česku už funguje Apple Pay. Jak ho aktivujete?

Vstup platební služby Apple Pay může Česko přiblížit ekonomice bez hotovosti. Službu, která umožňuje propojení platební...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu online lékáren

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala osmnáct online lékáren. Do výběru jsme zařadili velké lékárenské řetězce i menší regionální lékárny...

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

PŘEHLEDNĚ: Do žlutého, nebo hnědého kontejneru? Vše o třídění odpadu

Tříděný odpad, kontejner na papír.

Víte, kam se starým kartáčkem na zuby, s rozbitým zrcadlem, se špinavým polystyrenovým jídelním boxem, nebo s použitými...

Najdete na iDNES.cz