- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Babička vždycky říkala, že když chleba nemá lesklou křupavou kůrku a je celý od mouky, tak že ten pekař neumí péct. Nedej bože, že by byl prasknutý, to byl překynutý.
Nyní těmto chlebům říkají rustikální a stojí víc. Výrobní nepodarek, který by kdysi dali skrmit zvířectvu.
Peču si sám v troubě, kvásek jsem nachytal doma do žitného těstíčka, funguje dobře.
Ukrojit a ochutnat tu teplou a křupavou patku považuji za jednu ze zásadních životních slastí.
I chleby jako jiné pečivo se pečou nejen z mouky ale i ze starých neprodaných bochníků (z ví Bůh jakých chlebů) Ta tendence je i zde v Americe u režných chlebů třeba z pekárny Yalaha na Floridě.
Ten chůeba dokáže být i částečně chutný i den po upečení ale po týdnu ho pokryje hniloba, plíseň. A to je známka mizerného chleba.
Budiž pochválen od Poláků pečený "heavy rye bread" za cenu 6.50 dolaru, který je měkký, voní, a vydrží i po rozmrazení další týden měkký. Jako čerstvý. Zde v USA si v chlebu nelze vybírat. Američané tradičním chlebům neholdují.
6,50 dolaru za půlkilový chléb = 150 Kč. Cena je to běžná po celých Státech. Ten americký koupíte i za dolar.
V San Franciscu jsem chodil do Ruské čtvrti pro chléb bavorský. Byl drahý, ale byl to ten "náš". Ty sladký molitanový keksy byly strašný.
Vcera jsem toho viteze koupil a proti Sumave je rozdil jen v pokminovani, tvaru a cene. Zadna tragedie, ale ani zadny zazrak.
Pekaře nebo diškonty si musíme vychovat. Když nebudeme brát gumovou Šumavu, tak ji nebudou tak nabízet. V menších obcích bývá chléb v Jednotě docela dobrý, lepší však často u Vietnamce, ten se pro své zákazníky snaží. Zejména rohlíky měl vloni ten náš Nguyen opravdu křupavé.
Domácí je domácí. Podle směrnice EU , můžou pekaři přidávat zpět do těsta 30% starého chleba. A jak znám české podnikatele, tak to asi nebude jen 30%. Všichni křičí že nikdo nepodvádí,tak proč je v obchodě ten chleba hnusný a za tři dny je jen pro slepice? Peču si kváskový už nějaký ten pátek a vím co jím.
V pondeli koupim chleba a v patek, pokud teda vydrzi ho normalne jim. Holt to nesmi byt sumava, ale i retezce umi uz kvalitni chleby do 40 kc
Odkolka tady mají taky a čerstvý je celkem dobrý ale rozhodně dávám přednost Hostivařskému pecnu od PAC Hořovice. Ten vydrží určitě několik dní a narozdíl od Odkolka se pak nesype. Už jsem to napsal jednou, ale agrofertímu cenzorovi se to asi nelíbilo...
Překvapivě jediný jedlý chleba se dá koupit v síti prodejen Hruška. Jejich venkovský, ale i kmínový je jediný chleba ze supermarketů, který je měkký a dobrý i druhý nebo třetí den, neschne, nedrobí se. Údajně mají vlastní pekárnu.
To, že se kvalita chleba zhoršila je pravda. Chleba z obchodů to je mizérie, ale zhoršily se i malé pekárny, které ještě před několika lety pekly dobrý chleba. Jezdím po severní Moravě a koupit dobrý chleba, který by vydržel dva - tři dny je problém.
Ideální chléb je čerstvá Šumava. Prostě je. A to určuje i odpovídající cenu. Škoda, že zde není test "běžného chleba" se zaměřením na složení a kvalitu. (Co legendy, jak se do něj přidává neprodaný chléb?) Koukám na testy, vidím, že je ta chemie ve všech chlebech stejná.
Doba kvasových chlebů zrovna není. Zpravidla je dík ceně neprodejný. Narazím pokaždé na cosi baleného v igelitu, co nikdo zatím nekoupil. Už se těmto předraženým přestárlým "zázrakům" v obchodech vyhýbám. Dostane mě, když ten igelit v pátek koupím a v neděli je na chlebu zelená plíseň.
Zkoušel jsem farmářské trhy. Hrůza. Kvalita nepřesvědčí, hygiena nikde, cena omráčí. Prý kultura jak za našich babiček. Brr. Pak tedy chápu choleru a mor. ;-)
Teď jsem ladil ideální chléb na topinky. Šumavu jsem zavrhl. Je moc hutná. Objevil jsem takový nadýchaný chléb se slunečnicovými semínky v Tescu. Horké topince to přidá chuť oříšků. Zkusil jsem i jiné celozrnné a nedopadlo to dobře. Tak mám na topinky vytipovaný jediný chléb na trhu. ;-)
u pekaře jsem viděl vždy kvasový chléb bez igelitu, balený je tak v hypáči a kvalitou je většinou o dost jinde než přímo v pořádné pekárně, pro kvalitu si musíte dojít do pekařství, pro maso k řezníkovi nebo do Makra, pro výborný zákusek do cukrárny, která ještě vyrábí z másla
Výborný chléb má pekárna Krusta, pekařství La petite France, ale i i pekařství Paul (i když se jedná o mražené výrobky).