ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Test bramborových knedlíků: vejce po špetkách, soli po hrstech

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Výborně chutná k houbové omáčce a uzenému se špenátem, a co teprve k bůčku nebo pečené kachně se zelím! Bramborový knedlík je prostě pýchou české kuchyně. Jen se musí povést.

Na libru zemčat čtyři loty másla, dvě celá vejce a dva žloutky navrch, dvě lžíce smetany a měrou vrchovatou pěkné suché krupice. Když chystala Magdalena Dobromila Rettigová bramborové knedle, nijak se neupejpala – přeloženo do moderního jazyka, co půl kila brambor, to čtyři vejce a šest deka másla.

Prémiové testy

Takový kalorický a finanční rozpočet by zruinoval kdejakou moderní hospodyňku, o velkovýrobcích knedlíků ani nemluvě. Ti je musí vařit úsporněji, a tak místo brambor občas používají bramborové vločky, máslo nahradil olej, na vejce se často ani nedostane a životnost knedlů pomáhají prodloužit aditiva.

A výsledek? Jak ukázal aktuální test MF DNES, z kypré a zemité tečky na svátečním talíři se v několika případech stal unavený otazník, nebo dokonce zatuchlý vykřičník.

Po tom, kde se tedy stala chyba a proč laboratoř v knedlíku vejce našla, teď firma pátrá.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Prémiové testy