Koupaliště, počasí | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Sledujte vodu na koupalištích

Třebaže začátek prázdnin zatím neprovázela žádná velká vedra, která vždy čistotu vody zhoršují, hygienici už vydali několik zákazů koupání. Přírodní koupaliště totiž podléhají jejich pravidelným kontrolám. I když je však voda znečištěná, nemusí se to návštěvníci vždy dozvědět.

Koupání je zakázáno například v Dubici u České Lípy nebo na Plumlovské přehradě na Olomoucku. V ostatních vodních nádržích, třeba na Lipně, Vranově či Orlíku, je voda zatím v pořádku. Také Máchovo jezero má po loňských problémech se sinicemi letos vodu čistou.

Z 53 náhodně vybraných koupališť v České republice jich 37 vyhovuje, na 11 je voda nevhodná pro děti, těhotné ženy a alergiky a na 5 koupalištích je buď zákaz, nebo doporučení nekoupat se. Vyplývá to z údajů hygieniků.

Upozornění nanic
O tom, že voda není ke koupání, se člověk nemusí vůbec dovědět. Pokud nesleduje internetové stránky hygienických stanic nebo si nepřečte vývěsku na obecním úřadě, zůstane pro něho kvalita vody velkým tajemstvím.

Výsledky testu koupališť podle krajů
Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj
Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský Olomoucký kraj a Vysočina
Ústecký, Liberecký, Zlínský a Moravskoslezský kraj
Výstražná cedule totiž nemusí být přímo u vody, ale třeba na vývěsce v obecním úřadě. Pouze u koupališť, která mají provozovatele, musí být upozornění na znečištěnou vodou viditelně vyvěšeno u vstupu, aby se každý návštěvník mohl rozhodnout, zda se chce ve špinavé vodě koupat.

"Voda je v pořádku," odpověděl plavčík na hostivařské přehradě minulou sobotu na dotaz dvojice návštěvníků, jaká je kvalita vody. Ta však byla podle hygieniků od začátku léta nevhodná ke koupání kvůli zvýšenému výskytu sinic. "Cedule u pokladny visí už několik dní, hygienici sem chodí často na kontrolu," hájí se provozovatel koupaliště Tomáš Bergmann.

Informace s upozorněním tam skutečně je. Cedulka je malá a ztrácí se mezi řadou dalších sdělení, proto se může lehce stát, že ji návštěvník přehlédne.

"Četla jsem si, kolik stojí vstupné, že mohu dostat slevu do multikina, ale žádného upozornění na zvýšený výskyt sinic jsem si nevšimla," svěřila se redaktorce MF DNES paní Antonie.

Upozornění nezaznamenala ani čtrnáctiletá Lucie Růžičková se svou kamarádkou. "Opravdu to tam je? Ne, ničeho jsme si nevšimly," reagovaly překvapeně. A nebyly samy, z dvacítky oslovených informaci zaregistrovala pouze jedna dvojice.

Na podnět MF DNES hygienici provozovatele vyzvali, aby upozornění zvýraznil a své zaměstnance poučil, že musí pravdivě informovat příchozí na koupaliště. Pokud by upozornění chybělo zcela, hrozila by provozovateli až dvoumilionová pokuta.

Na vlastní riziko
Některé lidi neodradí od koupání ani zákazy, ani zelená voda, jsou schopni koupat se i pod cedulí s upozorněním na znečištěnou vodu, dokonce i s dětmi. "Pokud je od koupání neodradí znečištěná voda, neměli by pobyt v ní přehánět. Jen se osvěžit a pak se důkladně osprchovat čistou vodou," radí Jana Hercogová, kožní lékařka z pražské Bulovky.

"A jednoznačně platí, že lidé s citlivou pokožkou, s jakýmkoli kožním poraněním a alergici by do takovéto vody vstupovat vůbec neměli. Kožní vyrážky, teploty, bolesti hlavy nebo zvracení za tu chvíli osvěžení přece nestojí."

Koupací místa kontrolují hygienici
Ne všechna místa, kam se lidé chodí koupat, mají vlastního provozovatele. Proto ministerstvo zdravotnictví před dvěma lety vytipovalo 128 míst v celé republice, kam se lidé chodí často koupat, a nazvalo je místy koupacími. U těch pak hygienici vodu pravidelně prověřují.

U placených koupališť má tuto povinnost sám provozovatel. Podle vyhlášky musí každých 14 dnů poslat vodu ke kontrole do akreditované laboratoře. Informaci o tom, zda váš oblíbený rybník nebo zatopený lom patří mezi sledovaná místa, najdete na internetových stránkách krajské hygienické stanice, kde se shromažďují veškeré údaje o kvalitě vody.

Když hygienická stanice zjistí, že kvalita vody neodpovídá předpisům, informuje o tom obec nebo povodí, kterým patří příslušný pozemek. Majitel pozemku by měl upozornění zveřejnit na obecní vývěsce. Jenže ta většinou nebývá v blízkosti vody, ale někde uprostřed obce.

Například v obci Borohrádek na Tiché Orlici jen jedna cesta k řece vede kolem obecního úřadu, kde visí upozornění hygieniků, že nedoporučují koupání kvůli značnému výskytu koliformních bakterií, které způsobují střevní obtíže.
Lepší variantu zvolili na Plumlovské přehradě, kde se o zákazu koupání dočtete přímo na hrázi v Mostkovicích i u břehu v Plumlově.

4 rady: Jak si při koupání nepřivodit potíže
1. Nekoupejte se, když voda kvete
Při velkém nahromadění sinic (drobných zelených částeček) vzniká na hladině vodní květ. Koupání v takové vodě je riskantní, může třeba vyvolat vyrážku. Vodní květ se po hladině pohybuje podle toho, jak právě vane vítr. Hlídejte proto břeh, u kterého si vaše děti hrají.
2. Udělejte si vlastní test vody
<>Pokud se chcete koupat ve volné přírodě a nejste si jisti, zda je voda v pořádku, zkuste si ji otestovat sami. Umělohmotnou lahev od balené vody naplňte zcela vodou a nechte ji asi 20 minut stát na světle. Pokud se u hladiny vytvoří zelený kroužek, budou ve vodě s největší pravděpodobností sinice.
3. Po vykoupání se osprchujte
Když se přesto rozhodnete pro koupání ve vodě, která obsahuje sinice nebo je dokonce pokryta vodním květem, doporučuje se po vykoupání osprchovat se čistou vodou a opatrně tím z pokožky sinice odstranit - raději proudem vody než třením rukou.
4. Ve špinavé vodě se hůře zachraňuje
Mějte také na paměti, že neprůhledná voda je nejen zdrojem škodlivých mikroorganismů, ale také znesnadňuje pomoc tonoucím.

,