Inspekce se s pochybeními během výprodejů potýká už několik let. Ilustrační foto.

Inspekce se s pochybeními během výprodejů potýká už několik let. Ilustrační foto. | foto: Roman Čejka

Prima: ČOI i letos potrestá obchodníky za výprodeje

  • 14
Pracovníci Česká obchodní inspekce nají opět plné ruce práce. Kontrolují totiž povánoční výprodeje a slevy. A už objevili první hříšníky. Někteří obchodníci proto mohou čekat pokutu, informovala televize Prima.

"Regálové ceny neodpovídají cenám potom u pokladen," vysvětlil Primě ústřední ředitel ČOI Jiří Pěkný. Podle něj přesto vypadají letošní výprodeje lépe než ty loňské.

Od 27. prosince do 4. ledna uskutečnila osmdesát kontrol a zjistila 21 pochybení. "Došlo k obrovskému zlepšení. Samozřejmě, že zjištění jsou, není to úplně ještě optimální," řekl Pěkný.

To podle televize přiznávají i sami prodejci. "Nemůžeme vyloučit, že v ojedinělých případech k rozdílům mezi cenami dojde," řekla Primě mluvčí Tesco Stores Jana Matoušková.

Nejhorší situace je podle inspektorů zřejmě na Ostravsku. Tam podle Pěkného inspekce zahájila čtyři správní řízení s obchodními řetězci. ČOI plánuje kontroly výprodejů až do března, uvedla Prima.

Podle jihomoravského živnostenského úřadu se stává, že zákazník přijde do obchodu nalákán nabídkou konkrétního zboží, které však nemá k dispozici. Obdobná situace se stala už dříve. Před dvěma lety tak jednal francouzský řetězec Carrefour, který už ale v Česku nepůsobí. - více zde

,