Pivo výčepní, ležáky, speciální...

  10:00aktualizováno  10:00
Radit tuzemským pivařům, jak kupovat pivo, je tak trochu jako učit středoškoláka psát. Nicméně každý si nekupuje pivo denně a tomu možná přijde trocha pivařské abecedy vhod.

I nepivaři si možná všimli, že pivo se už několik let nedělí na desítku a dvanáctku, ale na výčepní a ležáky. Výčepní přitom odpovídá někdejší desítce, ale i osmičce a devítce, ležák by měl podle dřívějšího značení na obale stupňů jedenáct nebo dvanáct. Stupně přitom nemají nic společného s obsahem alkoholu, vyjadřují, kolik procent extraktu měla mladina, tedy pivní "polotovar". Zjednodušeně řečeno, kolik pro chuť piva důležitých látek ze sladu a chmele se dostalo do roztoku, z kterého kvašením vznikne pivo. Kozel nebo Ježek 10 % tedy neznamená, že obsahuje 10 procent alkoholu, ale že každých 100 gramů mladiny obsahovalo 10 gramů extraktu. Extrakt dává pivu plnost, čím je tedy vyšší, tím je pivo plnější, hutnější, a tedy i chutnější. 

Kategorie piv

porter: min. 18%, tmavé
speciální: min. 13%
ležák: 11 - 12%
výčepní: 8 - 10%
lehké: max. 7%

Poznámka: Obsah extraktu původní mladiny (v %) nahradil bývalé stupně.

Rozdíl tří stupňů u výčepních piv je poměrně významný a musí se znatelně projevit v kvalitě. Zákazník se přitom nedozví, zda si kupuje desítku, nebo osmičku. Orientovat se může jen podle ceny. Přestože pivní stupně zmizely z lahví už před pěti lety s novým potravinářským zákonem, který přizpůsobil "pivní" vyhlášku evropské legislativě, zákazníci jsou na ně stále zvyklí. Výrobce je uvádět nemusí, ale může. Pokud je používá, ať už slovně například "Desítka", nebo číselným údajem "10 %", musí stupně odpovídat skutečnosti. Za desítku je přitom považováno pouze pivo, které má obsah extraktu nad 10 %, neboť naměřené hodnoty se zaokrouhlují na celé číslo směrem dolů.

Co je pivo...

* se sníženým obsahem alkoholu - alkoholu nejvýš 1,2 % objemových
* nealkoholické - nejvýš 0,5 %
* kvasnicové - do hotového piva se při stáčení přidává rozkvašená mladina
* ochucené - s přídavkem ochucujících látek nebo lihovin či jiných alkoholických nápojů (max. do 10 procent)
* světlé - vyrobené převážně ze světlých sladů
* tmavé a polotmavé - z tmavých sladů, sladů karamelových, případně barevných sladů ve směsi se světlými
* svrchně kvašené - vyrobené s použitím kvasinek svrchního kvašení - bublinky stoupají k hladině
* spodně kvašené - téměř všechna tuzemská piva jsou spodně kvašená, jsou řidší a světlejší

Obchody občas klamou

Stejná pravidla platí i pro obchodníky. Mohou nad basu výčepního budvaru pověsit ceduli Budvar 10 % a krušovický ležák označit jako "Dvanáctku" jen, když značení odpovídá. I když pivovar tuto informaci na obale neuvádí, musí ji uvést na průvodních dokladech. Výsledky kontrol potravinářské inspekce však napovídají, že obchodníci je mnohdy nerespektují. Pokud nabízejí osmistupňové pivo jako desítku, klamou tím spotřebitele.

Pivu slunce nesvědčí

Dnes už zákazník nemusí v obchodě jako dřív prohlížet skleněnou lahev proti světlu nebo ji obracet dnem vzhůru, aby se přesvědčil, zda pivo nemá zákal. Většina piv se chemicky stabilizuje a zákal se nevytváří. Předpisy blíže nespecifikují teplotní podmínky pro skladování, ale pivo stejně jako všechny potraviny musí být chráněno před slunečním světlem a mrazem. Na obale musí být kromě obvyklých informací i název skupiny (tedy výčepní, ležák, nealkoholické...), složení, datum minimální trvanlivosti, obsah alkoholu v objemových procentech, zda je pivo tmavé, světlé, polotmavé nebo řezané. Protože naprostá většina tuzemských piv je vyrobena spodním kvašením, způsob kvašení se uvádí jen u piv vyrobených svrchním kvašením nebo kvašením v lahvi.

Na rubrice spolupracují odborníci České zemědělské a potravinářské inspekce

Autor:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Husákovy hradby. Symbol minulého režimu poskytl domov milionům Čechů

Sídliště na Slezském předměstí v Hradci Králové (5.2.2019).

Pozůstatek minulého režimu v podobě rozsáhlých betonových sídlišť bývá často kritizován jako nevzhledné, nekvalitní či...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu rozvozu jídla

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala firmy zprostředkující dovoz obědů, případně restaurace, které jídlo rozvážejí. V Praze jsme...

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

Rizoto za stovku, doprava a balné za 70 korun. Testovali jsme rozvoz jídel

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala v krajských městech firmy, které rozvážejí jídlo. Dobrá zpráva je, že většina kurýrů přijela včas a...

Najdete na iDNES.cz