Papírovým milionářem za tisíc korun

  • 3
Jedním z hitů letošních Vánoc se pravděpodobně stane po dlouhé době stolní desková hra. Ovšem už ne Sázky a dostihy či Monopoly, ale nový fenomén - Milionář. Hra, které má svůj vzor v televizní soutěži, však není bez chyb.

Milionáře si zahrály dvě rodiny, které měly zkušenosti z testu deskových her, jejž MF DNES zveřejnila 29. března 2000. "Hrát mohou děti od osmi let, optimální počet hráčů je pět a k tomu jeden organizátor nahrazující moderátora Vladimíra Čecha," míní po několika odehraných kolech otec tří teenagerů Milan Suchý. Podle něho ovšem nejde o nic jiného než si mechanicky zapamatovat správné odpovědi.

"Nedají se dokoupit žádné sady karet s dalšími otázkami, a tak se hra stává postupem času stále lehčí," dodává. "Milionář je zcela závislý na schopnostech moderátora," domnívá se matka dvou chlapců ve školním věku Jana Suková. "Ten, který neumí předvést hru jako show, je jen nudící figurkou."

Podle Jany Sukové lze podobné otázky najít v kdejaké učebnici, časopiseckých kvízech nebo v internetových testech, a proto by téměř tisíc korun za tak jednoduchou hru nikdy nedala.

Totéž potvrdilo i prosincové vydání německého časopisu Test. Podle něj nemá německá verze hry přitažlivost televizní soutěže, kde jde o skutečné peníze. Navíc lze jiné hry na obdobném vědomostním základě koupit mnohem levněji. Nutno dodat, že již v první sérii českého Milionáře nejjednodušších otázek je chyba.

Na otázku, "které je největší pleso ve Vysokých Tatrách", prý má být správná odpověď Štrbské pleso. Všechny turistické průvodce i geologické učebnice však uvádějí, že plochou devatenácti hektarů se řadí až na druhé místo na slovenské straně hor za dvacetihektarové Hincovo pleso. I polské Mořské oko je o mnoho větší.

Z psychologického hlediska je hra v pořádku. "Považuji ji za šťastně udělanou. Vzhledem k náročnosti otázek je vhodná až pro starší děti, mládež a pro dospělé," říká dětský psycholog a pedagog Univerzity Karlovy Jaroslav Šturma.