Nejchutnější kukuřici v plechovce vyrábí firma Bonduelle. Shodlo se na tom dvacet hodnotitelů, kteří v senzorické laboratoři Vysoké škole chemickotechnologické (VŠCHT) v Praze anonymně ochutnávali jedenáct vzorků kukuřice ve slaném nálevu.
Absolutně nejvíc jim chutnala kukuřice, kterou tato francouzská firma vyrábí v Maďarsku pod vlastní značkou Bonduelle. Jako jediná získala v hodnocení chuti „výbornou“ známku. Dobrou chuť však měly i další tři výrobky stejné firmy, které jsou nabízeny za nižší ceny pod značkou Vernet, Tesco (pouze v obchodech této sítě) nebo Clever (Billa).
Jak by měla kukuřice vlastně chutnat? „Měla by být lehce sladká a zároveň mírně slaná, zkrátka lahodná. Středně velká zrna výrazné zlatožluté barvy by neměla být ani příliš tuhá, ani měkká. Měla by držet pohromadě, aby se nerozpadala,“ vysvětluje vedoucí senzorické laboratoře VŠCHT Helena Valentová. „Neměla by jí chybět jemně sladká typická vůně.“
Nejvíce se od této představy vzdálila kukuřice Znojmia. „Zatuchlá, trpká, hořká, tuhá,“ stálo v protokolu k výrobku z brněnské Znojmie. Nevýraznou chuť měla vybledlá a škrobovitá zrna rakouské kukuřice Felix. Nestejně veliká a nahnědlá zrna byla v plechovce se značkou Alibona. Nejčastější výhrady měli degustátoři k příliš sladké chuti (Whole Kerner, Vernet, Clever), nebo naopak příliš slané (Fruta Lednice).
Totéž, ale jinak
Na kukuřici firmy Bonduelle lze názorně předvést, v čem spočívá rozdíl mezi vlastní a maloobchodní značkou. Prvotřídní kvalitu nabízí výrobce pod svou vlastní značkou, jakousi vlajkovou lodí firmy, horší kvalitu pak pod značkou maloobchodního řetězce.
„Kukuřice, kterou plníme do plechovek s naší značkou, je kvalitnější, protože se sklízí v období, kdy má optimální obsah sušiny. Je tedy křupavější a sladší než ta, kterou vyrábíme pro jiné značky,“ vysvětluje Eva Šťovíčková z firmy Bonduelle. „Výhoda pro spotřebitele je i v tom, že plechovka má trhací víčko, zatímco ostatní jsou v normálních konzervách.“ Rozdíly se odrážejí i v cenách. Technologie výroby je však stejná.
Jak chutná kukuřice ve slaném nálevu | ||
Bonduelle (Bonduelle Maďarsko) | 6,50 Kč | ***** |
Valfrutta (Conserve Itálie) | 10,10 Kč | ****½ |
Tesco (Bonduelle Maďarsko) | 4,70 Kč | ****½ |
Vernet (Bonduelle Maďarsko) | 4,10 Kč | ****½ |
Whole Kerner (Wackefern USA) | 6 Kč | ****¼ |
Clever (Bonduelle Maďarsko) | 4,10 Kč | **** |
Kukuřice (Fruta Lednice) | 5,80 Kč | **** |
Apetit (Dapetit Slovensko) | 3,30 Kč | ***½ |
Alibona (Alibona Litovel) | 4 Kč | *** |
Felix (Felix Rakousko) | 8,20 Kč | *** |
Znojmia (Znojmia Brno) | 4,70 Kč | ** |
Poznámka: ceny jsou přepočítány na 100 gramů. Hodnocení: ***** vynikající, **** velmi dobrý, *** dobrý, uspokojivý, ** přijatelný. |