Kompaktní aparáty chtějí slunečno

  • 2
Málokdo si dovede představit dovolenou nebo větší výlet bez fotoaparátu. Naprostá většina těchto přístrojů se prodává v cenách okolo tisíce korun. Redakce MF DNES proto testovala jedenáct fotoaparátů této cenové třídy. Jsou to jsou pěkné aparáty na amatérské fotografování pod širým nebem, shrnuje výsledky měření vedoucí zkušební a kalibrační laboratoře.

Všechny přístroje byly v obchodech vybrány z nejnižších cenových stupínků jednotlivých značek. Mezi novými modely se tak ocitly i zlevněné. Se starými i novými kompakty lze udělat dobré snímky do rodinného alba u moře nebo dokumentovat svou cestu po hradech a zámcích. „Selhávají však v náročnějších podmínkách,“ míní Antonín Vajčner, vedoucí zkušební a kalibrační laboratoře VUZORT v Praze, který celý test odborně vedl.

Od levných kompaktů tedy nelze očekávat žádné zázraky v místnostech, nebo za šera. „V takových podmínkách záleží na citlivosti a pružnosti filmu. Platí nepřímá úměra, že horší aparát potřebuje lepší film,“ vysvětluje Antonín Vajčner. Pro většinu situací je tedy výhodné kupovat film o citlivosti 200 ASA.

Do testu byly zařazeny vedle klasických kompaktů i dva polaroidy. Podle Vajčnerových slov se v případě těchto přístrojů na okamžitou fotografii stává Česko odkladištěm vyspělejší Evropy. Polaroidy tam totiž byly vytlačeny digitálními fotoaparáty, jejichž provoz je mnohem levnější. Digitální aparáty srovnatelné s testovanými kompakty přijdou na patnáct až dvacet tisíc korun.

Velkým hitem na trhu levných přístrojů jsou v posledních několika letech fotoaparáty na jedno použití. I s filmem přijdou na sto padesát až čtyři sta korun a fotografie z nich jsou stejně kvalitní jako z kompaktů. „Pro děti jsou vhodné za jakýchkoliv podmínek, dospělí si je kupují na potápění, na kanoistiku a všude tam, kde hrozí vniknutí vody nebo nečistot do aparátu,“ řekla loni v létě prodavačka velkého obchodu Foto­video Milan Škoda.

Vybavení levného aparátu

- objektiv se stálou ohniskovou vzdáleností
- jediný krátký čas závěrky
- univerzální clona
- blesk
- některé modely mohou mít i vodonepropustné pouzdro na fotografování při potápění
- automatická indikace citlivosti filmu či samospoušť

Jak se testovalo

Všechny fotoaparáty byly pro srovnatelnost cen nakoupeny v pražských specializovaných obchodech koncem ledna. Ihned putovaly do zkušební a kalibrační laboratoře VUZORT, kde byly podrobeny standardním testům. Technici měřili jejich ohniskovou vzdálenost, rozlišovací schopnosti objektivu, kvalitu a přesnost hledáčku, rovnoměrnost osvětlení s bleskem i bez něj, expozici a dosah blesku (pokud byl součástí přístroje).

Technické vlastnosti fotoaparátů byly hodnoceny počtem hvězdiček. Mimo tato měření komentovala zkušebna i vybavení jednotlivých aparátů a jednoduchost jejich ovládání. Tyto poznatky však neměly vliv na celkové hodnocení a jsou uvedeny slovní formou.

1 Canon Prima BF­-800 (1390 Kč) ****
Dobře vybavený přístroj s jednoduchým a přehledným ovládáním základních funkcí. Elektronická závěrka. Zaostření na konstantní vzdálenost.
+ Informační LCD panel. Velký a jasný hledáček. Kompaktní tvar a dobré držení. Koženkové pouzdro. Šroub pro stativ. Indikace napětí baterií. Dobře zpracovaný návod.
– Podle VÚZORT existují v dané cenové kategorii ještě lepší aparáty.
2 Wizen SM 111 (690 Kč) ****
Klasický jednoduchý kompaktní přístroj. Zaostření na konstantní vzdálenost.
+ Jednoduché ovládání. Hledáček s vyznačeným rámečkem. Červená dioda v hledáčku, upozorňující na nutnost použití blesku. Automatické založení filmu na první snímek. Indikace převíjení filmu.
– Velké rozměry a váha. Při zakládání filmu je nutno naprázdno odcvakat tři snímky.
3 Konica EU - mini (1290 Kč) ****
Malý přístroj s jednoduchým ovládáním. Automatická závěrka. Zaostření na konstantní vzdálenost.
+ Informační LCD panel. Kontrola napětí baterie. Velmi jemná spoušť.
– Kryt baterie je připevněn jen tenkou fólií.
4 Praktica 300A (1070 Kč) ****
Klasický robustní kompaktní přístroj. Zaostření na konstantní vzdálenost.
+ Velmi dobré držení. Indikace převíjení filmu. Koženková brašna.
– Malé počítadlo snímků na spodní straně. Při zakládání filmu je nutno naprázdno odcvakat tři snímky. Nemá možnost zapnutí zpětného převíjení před koncem filmu.
5 Olympus Shot and Go R (690 Kč) ***
Jednoduchý přístroj s ručním převíjením filmu, jednou clonou, časem, pevným zaostřením a bleskem. Spoléhá se na expoziční pružnost filmu a na vhodnou volbu jeho citlivosti. Přepínání citlivosti a zapnutí blesku se provádí ručně.
+ Jednoduché ovládání. Koženkové pouzdro.
– Při zakládání filmu je nutno naprázdno odcvakat tři snímky.
6 Skina Lito 22 (890 Kč) ***
Přístroj s jednoduchým ovládáním, jednou clonou a časem. Zaostření na konstantní vzdálenost.
+ Atraktivní vzhled. Hledáček s vyznačeným rámečkem. Koženkové pouzdro.
– Nelze vypnout blesk. Při zakládání filmu je nutno naprázdno odcvakat tři snímky.
7 Kodak KB 10 (790 Kč) ***
Velmi jednoduchý přístroj s ručním převíjením filmu, jednou clonou, časem, pevným zaostřením a bleskem. Spoléhá se na expoziční pružnost filmu.
+ Jednoduché ovládání. Tvar blesku zamezující jeho nechtěné zakrytí prstem.
– Při zakládání filmu je nutno naprázdno odcvakat tři snímky.
8 Samsung AF­-480R (1190 Kč) ***
Přístroj s automatickým zaostřováním.
+ Ostré zobrazení rámečku v hledáčku s vyznačením panoramatického formátu. Koženkový pytlík.
– Devět let starý typ.
9 Le Clic Tuff (1022 Kč) **
Přístroj vybavený speciálním pouzdrem je určen především pro fotografování pod vodou. Zaostření na konstantní vzdálenost.
+ Výrazná žlutá barva. Oproti podobným přístrojům na jedno použití je zde možnost výměny filmu, motorový posuv filmu a vybavení bleskem. Náhradní těsnění a uzávěry.
– Pro fotografování na suchu velmi nekvalitní, prakticky nepoužitelný hledáček. Velmi tvrdá spoušť. Při slabších bateriích nespolehlivé převíjení. Malé počítadlo snímků.
Polaroid
Systém okamžité fotografie je zastaralý, a proto se dříve luxusní aparáty dostaly do cenové kategorie levných kompaktů. Zatímco v západní Evropě mizí z obchodů, v Česku se je obchodníci snaží udat ve velkém počtu.
+ Fotografie je k dispozici po několika málo minutách po pořízení snímku.
– Kvalita obrázků je závislá na okolní teplotě, obtížná manipulace s aparátem a vysoká cena speciální kazety s filmem.
10 Joycam (1390 Kč) ***
Snímky velikosti 54x72 mm.
11 I-­zone (1030 Kč) *
Málo kvalitní snímky velikosti 24x36 mm.
Poznámky: stupnice hodnocení od ***** pro výborný aparát v rámci své kategorie až * pro téměř nepoužitelný přístroj. Čísla neoznačují pořadí v testu. Pramen: VUZORT Praha a TEST DNES.

Testované fotoaparáty