Kočárek Maclaren.

Kočárek Maclaren. | foto: www.annaviktorie.cz

Kočárky Maclaren jsou v Česku bezpečné, prohlásili inspektoři

  • 3
Česká obchodní inspekce prověřila bezpečnost kočárků Maclaren prodávaných v Česku. Zjistila, že jsou nezávadné. Inspektoři kontrolovali tyto kočárky poté, co se britská firma rozhodla kočárky stáhnout z amerického trhu kvůli více než desítce případů amputovaných dětských prstů.

"Kontroly ukázaly, že kočárky prodávané na českém trhu, na které nás lidé upozornili, dopadly dobře. Kočárky vyhovují normám a jsou bezpečné," řekl iDNES.cz mluvčí ČOI Tomáš Vozáb.

Inspektoři podle něj od lidí získali desítky podnětů, kde se kočárky prodávají, a namátkou je prověřili. Na inspekci se vydali hlavně do kamenných obchodů a kontroly ukončili na přelomu roku, uvedl Vozáb.

kočárky, které v USA stáhli

Kočárky, které dětem ve Spojených státech poškodily prsty, byly vyráběny v Číně od roku 1999. Patří k nim modely Volo, Triumph, Quest Sport, Quest Mod, Techno XT, TechnoXLR, Twin Triumph, Twin Techno a Easy Traveller.

Kontrolovat kočárky se ČOI vydala poté, co vyšlo najevo, že se firma Maclaren rozhodla stáhnout milion kočárků z amerického trhu. Inkriminované kočárky totiž patnácti dětem poškodily prsty v okamžiku, kdy je jejich rodiče skládali či rozkládali. Dvanácti dětem pak kočárky dokonce amputovaly konečky prstů. (viz předchozí článek)

Zranění prstů evidují i ve Velké Británii

Stahování kočárků vyvolalo mezi obdivovateli Maclarenu bouřlivé emoce. "Maclaren je firma s výbornou tradicí, která má kvalitní výrobky. V ní problém není, ale spíše v rodičích, kteří nechají své děti strkat prstíčky do kočárků v okamžiku, kdy se rozvírají či skládají," napsal rozhořčeně čtenář iDNES.cz Gary Szendzielarz.

Ve Velká Británii nicméně existuje firma First Personal Injury, která lidem pomáhá domáhat se kompenzací za vzniklé škody. Ta vyzývá Brity k tomu, aby jí hlásili i staré případy poškození kočárky Maclaren. "Evidujeme už 15 případů, kdy došlo k poškození dětských prstů a v některých případech i k amputaci jejich konečků," píše společnost.

Podle partnera společnosti Michaela Jefferiese se mohou lidé o případnou náhradu škody hlásit až do tří let poté, co jejich poškozené děti dosáhnou 18 let.