Přesto by v obchodě vedle salámu měl být uveden druh a skupina výrobku (tedy trvanlivý masný výrobek), a doba minimální trvanlivosti. Všechny ostatní informace musí prodavač sdělit na požádání.
Zákazník by se měl vždy ptát, dokdy salám vydrží, a nespokojit se přitom s odpovědí !dlouho" a žádat jméno výrobce.
"Výrobky od jednoho výrobce jsou více méně standardní. Proto je dobré vědět, který salám mi chutná," radí Eduard Slanec ze Státní veterinární správy.
Salám nesmí mít na povrchu plíseň (pokud nejde o plísňové salámy), nesmí být ani oslizlý. Tmavší kroužek na nakrojeném salámu může znamenat, že sušení neproběhlo, tak jak mělo, salám rychle zaschl na povrchu, ale uvnitř zůstal vlhký.
Celé šišce salámu se doma bude nejlépe dařit, když bude pověšena v suché, chladné a dostatečně větrané místnosti. Může být uložena i v chladničce, ale v žádném případě zabalená.