Inspektoři nedoporučují spotřebitelům, kteří mají tyto výrobky doma, jejich konzumaci.

Inspektoři nedoporučují spotřebitelům, kteří mají tyto výrobky doma, jejich konzumaci.

Inspekce odhalila další závady v kojenecké vodě Horský pramen

  • 2
Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla další nedostatky v kojenecké vodě Horský pramen. Před týdnem inspektoři objevili ve vodách této značky toluen, nyní jiné organické látky a chlór.

Pětilitrová láhev s minimálním datem trvanlivosti do 29.7.2010 obsahovala například chloroform, chlór nebo organicky vázané halogeny.

Naměřené hodnoty byly minimální, podle předpisů by však neměly být obsaženy v kojenecké vodě v jakémkoliv množství. Podle informací inspekce je do výrobků pro malé děti zakázáno přidávat jakékoliv látky s výjimkou oxidu uhličitého.

V dalším barelu se stejným datem výroby i záruční dobou však inspektoři nezjistili žádné závady. Přesto nedoporučují spotřebitelům, kteří mají tyto výrobky doma, jejich konzumaci.

Společnost Jesenické prameny Nová Pláň v Bruntálu, která Horský pramen vyrábí, plní všechna opatření, která jí inspekce po zjištění toluenu ve výrobcích nakázal. Firma přestala pětilitrové šarže vod dočasně dodávat na trh, zároveň vyzvala všechny své odběratele, aby dané výrobky stáhli.