horká linka

-
* S žádostí o radu se na redakci MF DNES obrátil Petr Nuska, kterého žalovala u soudu firma Zepter a má podle rozsudku zaplatit více než dvacet tisíc korun. Před čtyřmi lety se v bytě přátel zúčastnil prezentace výrobků Zepter a nakonec si, stejně jako ostatní účastníci, objednal zboží v hodnotě 12 606 korun a podepsal smlouvu. O několik dnů později si uvědomil, že zboží vlastně nechce a ani na něj nebude mít peníze. Napsal tedy zástupci firmy, že chce smlouvu zrušit, a uvedl také důvody. Zástupce firmy na jeho dopis neodpověděl, a tak zákazník považoval celou záležitost za ukončenou. Firma Zepter však na Petra Nuska mezitím podala žalobu a soud rozhodl v její prospěch.

Petr Nuska není jediný, kdo podepsal s firmou Zepter smlouvu dříve, než si rozmyslel, zda zboží vůbec chce. Nezájem o zboží však není důvodem, kvůli němuž je možné smlouvu jednostranně zrušit. Ve všech smlouvách firmy Zepter je totiž napsáno, že se zrušením nebo jinou změnou smlouvy musí souhlasit kromě zákazníka také Zepter. Ta většinou nesouhlasí, takže zákazníkovi nezbývá nic jiného než zaplatit včas. Ušetří si nejen starosti s podáváním odvolání proti soudním žalobám, ale především peníze, které bude muset zaplatit za výdaje spojené se soudním řízením.

* Po přečtení článku o blížící se povinnosti výrobců opatřovat boty značkami o materiálu, z něhož jsou vyrobeny (vyšel 18. srpna), napsal do spotřebitelského internetového fóra na adrese www.idnes.cz/test Radomír Kurečka: »Jsem si jist, že mnohé značky nejsou všem úplně srozumitelné,« a navrhuje uvést v některém z příštích vydání TEST DNES tabulku s vysvětlením značek.

Všem, kteří nevědí, jaký materiál piktogramy na botách označují, může pomoci článek, který vyšel v MF DNES 28. července. Jsou v něm všechny značky, které je možno na botách najít, i s vysvětlením, co znamenají. Jednoduchou pomůckou jsou také letáčky, které bývají k dispozici zákazníkům většiny velkých obchodů s obuví. Starší články z MF DNES lze najít v novinách, které jsou k dispozici například ve veřejných knihovnách nebo v archivu redakce (tel. 02/22 06 24 96-7). Kompletní znění článků od letošního března je k nahlédnutí i v internetovém magazínu IDNES (www.idnes.cz), kde je lze zdarma najít pomocí automatické vyhledávací služby.