Co všechno nám měla Evropská unie zakázat

  • 71
Evropská unie zakáže v českých restauracích tradiční české "hotovky", slivovice nebude slivovicí a olomoucké tvarůžky se přestanou vyrábět. I takové informace se šířily před vstupem Česka do EU. SKutečnost je ale jiná.

Zakáže nám svíčkovou a tradiční "hotovky"

Evropská unie nezakazuje žádné regionální speciality, naopak jejich rozvoj podporuje. Trvá však na tom, aby provozovatelé stravovacích zařízení dodržovali společné normy vztahující se k přípravě, skladování a vydávání jídel a k hygieně v kuchyni. Pokud je nedodrží, nebudou smět prodávat nejen hotová jídla, ale ani bifteky nebo hamburgry.

Slivovice se nebude jmenovat slivovice

Naše klasická slivovice opravdu nevyhovuje normám Evropské unie. Tradiční slivovice se u nás vyrábí tak, že po první destilaci se k ovocnému základu přidává malý díl čistého lihu a nápoj prochází další destilací. V zemích unie se však do ovocných destilátů líh přidávat nesmí. Česká slivovice vyrobená s použitím lihu tak bude muset nést na obale dodatek upozorňující na tuto skutečnost.

Salátové okurky musí být rovné

Mýtus o křivých okurkách vznikl z faktu, že si obchodníci stanovili průměrný počet okurek v jedné bedně, ale kdosi jiný přišel na to, že rovné okurky se do bedny skládají lépe než okurky zakřivené. Odtud už byl jen krůček k tvrzení, že jiné okurky než rovné se prodávat nebudou. Nic takového Evropská unie nenařizuje.

Víno po vstupu do EU zlevní, citrusy podraží
Budou potraviny v budoucnu bezpečnější?
Olomoucké tvarůžky se nebudou smět vyrábět

Evropská unie nemá vůbec nic proti olomouckým tvarůžkům a uznává jejich originální recepturu starou víc než pět století. Olomoucké tvarůžky jsou jedním z výrobků, které mohou získat ochrannou značku místa původu. Znamená to, že se budou smět vyrábět jen na Olomoucku. Jádro problému je opět v hygieně. Výroba a skladování musí odpovídat přísným hygienickým požadavkům. Není naprosto žádný důvod k obavám, výrobce tyto požadavky splňuje.

Zakřivené banány se nesmějí prodávat

Předpis o banánech skutečně existuje, u nás platí už od roku 1999, aniž si toho zákazníci všimli. Stanovuje normu týkající se velikosti a kvality banánů, která harmonizuje dosavadní roztříštěné normy, jež komplikovaly obchodování. Neznamená to, že by se menší nebo více pokřivené banány vyhazovaly, budou jednoduše zařazeny v nižší, a tím i levnější kategorii.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR