Airbusy A380 nabírají další zpoždění, EADS přijde o 4,8 miliardy eur

Airbusy A380 nabírají další zpoždění, EADS přijde o 4,8 miliardy eur | foto: Reuters

Zpoždění A380 přijde výrobce na 5 miliard eur

  • 7
Zpoždění obřího Airbusu A380 způsobuje problémy výrobci i zákazníkům. Někteří z nich požadují po Airbusu pokuty, jiní uvažují, že svou objednávku zruší. Celková újma, která takto v příštích čtyřech letech vznikne francouzské společnosti EADS, se vyšplhá na 4,8 miliardy eur.

Například společnost Singapore Airlines, která dostane první superjumbo A380 namísto letošního prosince až v říjnu příštího roku, potvrdila, že za zpožděnou dodávku dostane od EADS kompenzaci.

Zpoždění se dotkne i společností Qantas, Virgin Atlantic Airways a Emirates. Společnost Emirates je vůbec největším zákazníkem Francouzů - objednala si 43 letounů v celkové hodnotě 13 miliard dolarů, píše server CNN.

Stejně jako Singapore Airlines požaduje odškodné i australská letecká společnost Qantas. Ta zatím od Francouzů dostala jako kompenzaci 77 milionů eur a nevyloučila, že bude požadovat další pokuty.

"O tom nebudu spekulovat. To je mezi námi a Airbusem," řekl k tomu generální ředitel Qantasu John Borghetti.

Společnost EADS oznámila, že osmdesát procent zakázek pro ni ve finále bude ztrátových, píše CNN.

Špatné zprávy o dodávkách A380 ovlivňují ceny akcií EADS i konkurenčního Boeingu. Výrobce Airbusů ztratil během dne 11 procent a ratingová agentura Standard&Poor's uvažuje, že mu sníží hodnocení. Akcie Boeingu naproti tomu přidaly 2,3 procenta.

"Zpoždění superjumba narušuje růstové strategie významných aerolinek. Pozice, kterou má Airbus vůči konkurenci na poli letadel s širokými trupy, tím může být nepříznivě ovlivněna," říká zpráva agentury Standard&Poor's.