Společnosti DHL a PPL otevřely první společný terminál. Do tří let jich chtějí v Česku postavit deset.

Společnosti DHL a PPL otevřely první společný terminál. Do tří let jich chtějí v Česku postavit deset. | foto: ČTK

Zásilkové firmy DHL a PPL budují společné terminály

  • 15
Největší mezinárodní expresní přepravce DHL chce se sesterskou firmou PPL, která přepravuje balíky, vybudouvat společnou distribuční síť za téměř jednu miliardu korun. Do tří let má v Česku vyrůst deset hlavních terminálů obou firem. První z nich zahájil provoz v Plzni na Borských polích.

Obě firmy si od projektu slibují větší konkurenceschopnost. „Smyslem integrace je reagovat především na stále rostoucí objemy přeprav a nutnost trvale zvyšovat kvalitu služeb pro zákazníky,“ řekla mluvčí DHL Pavla Křapová.

Další nové překladiště vyroste ještě letos v Teplicích, v příštích letech budou následovat terminály v Hradci Králové, Ostravě, Olomouci a Praze.

Nové překladiště a distribuční centrum v Plzni, jehož vybudování přišlo na 148 milionů korun, má sloužit zákazníkům ze západních a části středních Čech.

Obrázek

Terminálem projde více než dva miliony balíků PPL ročně a bezmála 250 tisíc kusů zásilek dalších přepravních systémů DHL.

V objektu sídlí také neutrální celní agent společnost Gerlach, poskytující komplexní řešení všech celních záležitostí souvisejících s mezinárodní přepravou. Práci zde našlo sto lidí, přibližně osmdesát z nich přišlo ze čtyř bývalých pracovišť obou společností.

„Očekáváme, že zprovoznění nového terminálu rozšíří naše kapacitní možnosti pro rozvoj všech produktů DHL a přispěje k celkovému zlepšení služeb, zejména časů doručení a svozů,“ řekl generální ředitel DHL Express v České republice Jiří Stojar.

Obrázek

Společnost PPL, které patří přibližně třicet procent na českém trhu balíkových zásilek do padesáti kilo, se do nového centra přestěhovala z Nýřan.

„Tím se zlepšuje naše obslužnost regionální metropole. Nový terminál nám díky své poloze a třídícímu systému umožní rychleji a komfortněji obsloužit naše klienty v regionu,“ řekl generální ředitel PPL CZ Jiří Hondl.

DHL a PPL patří největší logistické skupině na světě, německé Deutsche Post World Net. Skupina zaměstnává ve více než 220 zemích 500 tisíc lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů na světě.

Loni utržila přes 60 miliard euro (1716,6 miliard korun). V Česku zaměstnává společnost DHL 1300 lidí a loni utržila 4,1 miliardy korun. PPL, kterou Deutsche Post koupila začátkem loňského roku, loni utržila přibližně 1,5 miliardy korun a zaměstnává 480 lidí.