Za omezení konkurence zaplatí Linde miliony

  • 23
Antimonopolní úřad ztrestal společnost Linde Technoplyn pokutou 12 milionů korun. Podle úřadu zneužila dominantní postavení na trhu, když klientům nutila exkluzivní smlouvy a účtovala jim rozdílné ceny. Úřad potvrdil rozhodnutí z ledna minulého roku, proti kterému Linde podal rozklad.

Společnost ale stále ještě může podat proti rozhodnutí žalobu.

"Tuto možnost zvažujeme," řekl iDNES manažer marketingu Marek Peterka.

Podle předsedy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Josefa Bednáře firma zneužila postavení na trhu a omezila jak ostatní konkurenci, tak své zákazníky.

Přes 5500 kontraktů obsahovalo ustanovení, podle kterého mohl zákazník odebírat technický plyn uvedený ve smlouvě výlučně od společnosti Linde. To v praxi znamenalo, že klient, který takovou smlouvu uzavřel, nemohl nakupovat u jiných dodavatelů.

ÚOHS: Linde účtoval různé ceny
Antimonopolnímu úřadu se nelíbila ani cenová politika firmy Linde. U srovnatelných kategorií zákazníků totiž podle úřadu účtovala různé ceny.

Ceny se podle zjištění úřadu lišily až dvojnásobně od interních ceníků. Společnost přitom k takovému jednání neměla žádný objektivní důvod, domnívá se Bednář. Na to doplatili ti, kteří sice odebírali srovnatelné množství plynu, ale platili víc.

Linde ale vinu popírá.

"Společnost podezření z porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže od počátku řízení odmítá a s rozhodnutím ÚOHS se neztotožňuje," uvedla firma v tiskové zprávě.

,
Témata: Josef Bednář, trh