Majitel se Plusů postupně zbavuje, v Německu už je převzala Edeka. Ilustrační foto

Majitel se Plusů postupně zbavuje, v Německu už je převzala Edeka. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Z Plus Discountů budou Penny Markety

  • 117
Diskontní řetězec Plus Discount mění majitele. Téměř 150 obchodů koupí společnost Rewe. Ta už v Česku provozuje diskonty Penny Market a supermarkety Billa.

Právě na Penny Markety se Plusy zřejmě časem přemění.

„Jsem přesvědčen, že naši spolupracovníci na českém trhu tak budou v nejlepších rukou,“ komentoval prodej pro německý list Lebensmittel Zeitung Karl Erivan Haub, majitel společnosti Tengelmann, která Plusy vlastní.

Dobře informovaný zdroj MF DNES potvrdil, že smlouva o prodeji byla podepsána v pondělí odpoledne.

Akční leták Penny

Nakupujete rádi v prodejnách Penny?

Aktuální leták Penny Market i všechny nejlepší nabídky z letáků vždy najdete na AkčníCeny.cz.

Víte, kde je vaše nejbližší prodejna Penny Market?

O obchody Plus měli zájem i další hráči na českém trhu. Byl mezi nimi Lidl, německé Aldi či Tesco. To mělo podle zpráv z konce loňského roku také nabídnout nejvíc. Kolik ale nakonec REWE zaplatí, firmy nezveřejnily.

V Česku má Plus 146 prodejen, Penny Marketů je přes 160. Dohromady tak budou největším diskontním řetězcem na trhu s tržbami přes 26 miliard korun. Obchody budou dohromady zaměstnávat více než čtyři tisíce lidí.

Majitel Tengelmannu začal Plusy rozprodávat po celé Evropě na podzim minulého roku. V Německu už prodal 70 procent tamních Plusů místní konkurenci, společnosti Edeka.

Jednání o prodeji českých prodejen se táhla několik měsíců. Zájem o Plusy měly zpočátku ještě Tesco, Aldi a Interspar. Mezi velkými obchody v tuzemsku panuje ostrá konkurence a o dobré pozemky vedou velký boj. Proto byl o Plusy takový zájem. Jejich obchody často sousedí s Penny Markety a Lidly a ty nechtěly mít vedle svých dveří Aldi či jiný diskont. Hlavní boj se ale v závěru odehrál mezi německou Rewe a britským Teskem.

Rewe nákupem Plusů výrazně posílí. Už loni totiž koupila belgickou Delvitu a postupně ji přemalovává na Billy. Na žebříčku obchodníků v Česku tak poskočí na přední místa.

Prodej Plusů v Česku ještě musí schválit antimonopolní úřad.

,